IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрахователите в морския транспорт спират да покриват рискове в Русия, Украйна и Беларус

Решението им следва оттеглянето на презастрахователите

17:20 | 28.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Застрахователите с фокус върху морския транспорт спират от 1 януари да покриват военни рискове в Русия, Украйна и Беларус, след като презастрахователите се изтеглиха от региона по-рано поради големите загуби, съобщава Ройтерс.

Презастрахователите, които подсигуряват застрахователите, обикновено подновяват своите 12-месечни договори в началото на годината, давайки възможност на клиентите да намалят експозицията си към рискови събития, каквото е войната в Украйна.

От 1 януари застрахователните клубове American, North, UK and West вече няма да са в състояние да предлагат покритие на рисковете от войната, става ясно от съобщения на техните сайтове. Тези клубове са сред най-големите застрахователи от подобен вид, покриващи около 90% от плаващите по света транспортни кораби.

Клубът UK заяви на 23 декември, че проблемът възниква поради липсата на възможност за презастраховане от страна на презастраховалите – механизъм, известен като ретроцесия.

„Презастрахователите от клуба вече не могат да осигуряват презастраховане от военни рискове на територията на Русия, Украйна и Беларус“, посочва UK.

В същото време клубът American споделя, че е получил известие от своите презастрахователи, че последните спират да покриват рискове, свързани с войната, което го принуждава на свой ред да прекрати застраховките.

Обикновено корабите разполагат с такива застраховки, които покриват искове за отговорност от трети страни, включително екологични щети и наранявания.

Мерките, предприети от застрахователите, ще затруднят допълнително транспортните компании, които може да доведе до курсове на кораби, които не са застраховани, както и до оскъпяване на логистичните услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 28.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
Ай ,Елизабет ша са обръне по очи оти поданиците ги лае гъсока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още