IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия е готова да преговаря за Украйна

Руската Дума се готви да въведе по-високи данъци за избягалите в чужбина руснаци

14:03 | 25.12.22 г. 1
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Русия е готова да преговаря с всички замесени страни във войната в Украйна, но Киев и западните му поддръжници отказват да участват в разговори, заяви руският президент Владимир Путин в интервю, излъчено в неделя и цитирано от Ройтерс.

Нашествието на Русия на 24 февруари в Украйна предизвика най-кървавия конфликт в Европа от Втората световна война и най-голямата конфронтация между Москва и западните страни от кубинската ракетна криза през 1962 г.

Засега край на войната не се вижда.

Кремъл твърди, че ще воюва, докато постигне всичките си цели, а Киев заяви, че няма да се примири, докато и последният руски войник не бъде прогонен от цялата територия на Украйна, включително Крим, който Русия анексира през 2014 г.

„Готови сме да преговаряме с всички замесени за приемливи решения, но това зависи от тях – не ние отказваме да водим преговори, а те“, заяви Путин в интервю за държавната телевизия Россия 1.

Той добави, че Русия "предприема действия в правилната посока“ в Украйна, защото Западът, начело със САЩ, се опитва да разпокъса Русия. Вашингтон отрича да цели разпад на Русия.

„Вярвам, че действаме в правилната посока, защитаваме националните си интереси, интересите на нашите граждани, на нашия народ. И нямаме друг избор освен да защитим гражданите си“, каза Путин.

Запитан дали геополитическият конфликт със Запада наближава опасни нива, Путин заяви: „Не мисля, че е твърде опасно“.

Руският президент заяви, че Запаът е започнал конфликта в Украйна през 2014 г., като е свалил проруски президент с протестите на „Майданската революция“.

Малко след тази революция Русия анексира Крим от Украйна, а подкрепяни от Русия сепаратистки сили започнаха боеве с въоръжените сили на Украйна в източната част на страната.

“Всъщност фундаменталното нещо тук е политиката на нашите геополитически опоненти, която цели да разпокъса Русия, историческа Русия“, каза Путин.

Той определя т. нар. „специална военна операция“ в Украйна като ключов момент, когато Москва най-сетне се е опълчила на западния блок, който според него се стреми да унищожи Русия още от разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Според Путин Украйна и Западът нямат основания за твърденията си, че Русия води окупация в империалистически стил, която сее страдание и смърт в Украйна.

Путин определи Русия като „уникална страна“ и заяви, че голямото мнозинство от народа ѝ било единно в желанието си да я брани.

“Основното е, че 99,9% от нашите граждани, нашия народ са готови да дадат всичко за интересите на Родината, няма нищо необичайно за мен в това“, заяви Путин.

„Това още веднъж ме убеждава, че Русия е уникална страна и че имаме изключителен народ. Това е потвърдено от историята на Русия“, допълни той.

Междувременно председателят на Думата Вячеслав Володин заяви, че долната камара на руския парламент се готви да въведе по-високи данъци за хора, които са напуснали страната, както направиха мнозина след началото на войната в Украйна през февруари.

„Редно е да отменим преференциите на хора, които са напуснали Руската федерация, и да въведем по-високи данъци за тях“, написа Володин в приложението за съобщения Телеграм.

„Работим по съответни промени в законите“, допълни той.

Броят на руснаците, които са напуснали от началото на войната, не е ясен.

В началото на октомври някои местни медии съобщиха, че 700 хил. руснаци са избягали, след  като през септември Путин обяви мобилизация за набирането на 300 хил. души за армията. Правителството опроверга тези цифри.

Данъкът върху доходите от 13% в Русия се приспада автоматично от местните работодатели. Руснаците, които работят в чужбина, но да руски данъчни граждани, трябва да плащат данъка независимо, според правилата на Федералната данъчна служба на Русия.

„Напълно разбираемо е защо избягаха. Тези, които осъзнаха, че са допуснали грешка, вече се върнаха. Останалите трябва да разберат – мнозинството от обществото не подкрепя постъпката им и смята, че те са предали страната, близките и приятелите си“, изтъкна Володин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 25.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 1
khao
преди 1 година
демек късия иска той, лукашенко и зеленски да седнат на птеговори, щото други в тая войнане участеат... но преговори ще има чак като напуснете всички украински земи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още