IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин иска от висшите военни предложения как да продължи войната

Според руското министерство на отбраната вчерашните масирани атаки са предотвратили доставката на чуждестранни оръжия в Украйна

18:04 | 17.12.22 г. 45
Руският президент Владимир Путин. Снимка: EPA/Sergey Karpukhin
Руският президент Владимир Путин. Снимка: EPA/Sergey Karpukhin

Руският президент Владимир Путин е поискал да чуе предложения от висшето военно командване как да продължи войната в Украйна, предаде Ройтерс, като се позовава на Кремъл.

Путин говори по време на посещение в обединения щаб на родовете войски, участващи в т.нар. от Русия „специална военна операция“ в Украйна.

На видеокадри, разпространени от Кремъл, руският президент председателства заседание с участието на около десетина души, седнали около кръгла маса. До него са министърът на отбраната Сергей Шойгу и началникът на генералния щаб ген. Валерий Герасимов - и двамата остро критикувани от по-твърдолинейните коментатори, пише БТА.

След това Путин е показан на друга конферентна маса в щаба, като приканва присъстващите представители на военното командване да дадат предложения как да се продължи оттук нататък.

"Уважаеми другари, ще изслушаме командващите на всяко оперативно направление. Бих искал да чуя предложенията ви за нашите най-краткосрочни и средносрочни действия", казва Путин.

На публикуваните на сайта на Кремъл снимки от заседанието се вижда, че на срещата е присъствал и генералът от военновъздушните сили Сергей Суровикин, който е и главнокомандващ на всички руски войски, участващи в боевете в Украйна.

Путин е прекарал целия вчерашен ден в щаба, казва пред агенция Интерфакс говорителят му Дмитрий Песков. Повече подробности за посещението на руския президент, включително къде точно се намира щабът, не се съобщават.

Поредица поражения през изминалите десет месеца на боеве, довели до оттеглянето на руските войски от района на Киев и от втория по големина град в Украйна - Харков, а наскоро и от Херсон, принудиха Путин да прибегне до мобилизация на резервисти и предизвикаха изненадващи критики от страна на военни блогъри и някои хора от обкръжението на руския президент.

Откакто Суровикин бе назначен през октомври за главнокомандващ "специалната военна операция" в Украйна, руските сухопътни войски се съсредоточиха повече върху отбраната, отколкото върху настъпателните действия. На този фон вълни от въздушни удари по украински градове оставиха милиони цивилни без отопление, електричество и вода по цели дни в условията на настъпващ зимен сезон, отбелязва Ройтерс.

Междувременно днес от Москва коментираха, че с масираните атаки от петък е предотвратена доставката на чуждестранни оръжия в Украйна, съобщава БГНЕС.

В петък "системите за военно командване, военно-промишленият комплекс и поддържащите ги енергийни съоръжения на Украйна бяха поразени с масирани удари с високоточни оръжия", заяви руското министерство на отбраната в ежедневния си брифинг. „Целта беше постигната. Всички зададени цели бяха поразени. В резултат на ударите бе прекъснат трансферът на чуждестранни оръжия и боеприпаси, блокирано бе придвижването на резерви към районите на бойните действия и бяха спрени украинските отбранителни предприятия за производство и ремонт на оръжия”, твърди министерството.

След поредица от смущаващи поражения на бойното поле, Русия от октомври се пренасочи към въздушни атаки срещу това, което Москва определя като военни съоръжения. Франция и ЕС заявиха, че страданията, причинени на замръзналите цивилни, представляват военни престъпления, а ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел блока  определи бомбардировките като „варварски“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 17.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още