IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високопоставен съветник на Кремъл посети Запорожката АЕЦ

Той е проверил безопасността на съоръжението и работните условия на служителите на „Росатом“

13:00 | 28.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Изглед към реакторите на Запорожката АЕЦ. Снимка: Getty
Изглед към реакторите на Запорожката АЕЦ. Снимка: Getty

Един от най-влиятелните съветници на руския президент Владимир Путин е посетил контролираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала (АЕЦ) в Южна Украйна. Това съобщи представляващ Русия държавен представител в региона.

Сергей Кириенко, който отговаря за прилагането на руската вътрешна политика и който е бивш ръководител на държавната руска ядрена компания, е направил проверка на безопасността на украинската АЕЦ, съобщи местният представител на властите Владимир Рогов, цитиран от Ройтерс.

„Сергей Кириенко посети атомната електроцентрала – той провери безопасността на съоръжението и работните условия на служителите на „Росатом“, съобщи Рогов в Telegram.

На снимка, публикувана от Рогов, се вижда Кириенко пред централата, която се намира на 500 км от авариралата през 1986 г. АЕЦ в Чернобил.

Малко след инвазията в Украйна на 24 февруари руските сили поеха контрола върху електроцентралата в началото на март. Обектът е в близост до фронтовата линия и многократно попада под обстрел през последните месеци, като Киев и Москва се обвиняват взаимно за атаките.

Специални руски военни части охраняват централата, където са разположени и руски ядрени експерти. Украинският персонал също помага за оперирането на централата.

Запорожката АЕЦ ива шест проектирани в Съветския съюз реактори ВВЕР-1000 В-320, съдържащи уран 235, който има период на полуразпад от 700 млн. години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 28.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още