IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Володимир Зеленски се превърна от комик в герой от войната

Президентът на Украйна канализира опозицията на руската агресия и мобилизира подкрепата на запада, а с личното си поведение дава пример за устойчивост

15:47 | 26.12.22 г. 17
Снимка: EPA/MICHAEL REYNOLDS
Снимка: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Когато Володимир Зеленски стана президент на Украйна през 2019 г., това получи отзвук по целия свят не защото той е от политическата тежка категория, която ще разреши дълбоко вкоренените предизвикателства пред Украйна (икономическа криза, корупция, мощна олигархия и конфликтите с проруските сепаратисти в Донбас).

Точно обратното. Зеленски е политически новак, чието най-близко докосване до политиката е ролята му на украински президент в телевизионен сериал преди животът да изимитира изкуството, пише CNBC.

Зеленски обяви кандидатурата си за реалния президентски пост в навечерието на Нова година през 2018 г. Когато спечели президентските избори със съкрушителна победа през март 2019 г., никой не можеше да предположи, че бившият актьор, писател и комик ще стане един от най-разпознаваемите и уважавани политици в света след инвазията на Русия в Украйна.

Под негово ръководство и със силата на въоръжените сили на Украйна и устойчивостта на цивилното население страната отвърна на удара и Зеленски спечели бурни аплодисменти за военновременно управление. Той беше обявен за човек на годината от сп. Time и от FT.

„Мисля, че Зеленски се доказа като забележителен лидер и е много ефективен както като военен лидер, така и като обществена фигура – по отношение на изграждането на подкрепа за Украйна в международен план, а също и по отношение на способността му поне част от икономиката на страната да върви въпреки войната“, коментира Макс Хес, сътрудник в Изследователския институт за външна политика, пред CNBC.

Хес посочва, че украинският парламент е продължил да приема законодателство в съответствие с предишните пакети от реформи за международна подкрепа. Според него, въпреки че Зеленски имаше своите критици, когато стана президент, техните опасения са опровергани. „Много хора в Украйна и сред украинската диаспора го виждаха като твърде мек, слаб или проруски, или предимно като потенциално предан на олигарси, но нищо от това не се оказа вярно“, посочва Хес.

„Истината е, че ми се иска да имаме политици като Зеленски на Запад в този момент. Дали обаче това означава, че той би бил идеалният президент на една мирна Украйна? Това трябва да кажат украинците. Ако оценяваме лидерството, което демонстрира, със сигурност мисля, че той ще има универсална подкрепа там за дълго време“, допълва Хес.

Повече отговорен, отколкото смел

Зеленски се опита да омаловажи смелата си позиция спрямо Русия, като каза пред FT, че е „повече отговорен, отколкото смел“ и че не е искал да разочарова хората.

От началото на войната Володимир Зеленски е видим, физически присъстващ лидер в Украйна, който посещава редовно фронтовата линия. Известно е, че той отказа предложение от САЩ да бъде евакуиран заедно със семейството си от Киев. Украинското посолство преди няколко месеца писа в Twitter, че Зеленски е отговорил, че има нужда от боеприпаси, а не от превоз извън страната.

Москва смяташе, че може да окупира Украйна без особен отпор и имаше основание да вярва в това - на Русия бяха наложени символични санкции след анексирането на Крим през 2014 г. и глобалният бизнес със страната продължи както обикновено, въпреки подкрепата за сепаратистите в Донбас в Източна Украйна. Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на посещението му на фронтовата линия в Бахмут. Снимка: EPA/Пресслужба на Президентството на Украйна Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на посещението му на фронтовата линия в Бахмут. Снимка: EPA/Пресслужба на Президентството на Украйна

Семената на настоящата война бяха посети още отпреди Зеленски да встъпи в длъжност. Президентът на Украйна обаче сякаш не искаше да повярва, че страната му може да бъде вкарана във война със своя мощен съсед, притежаващ ядрено оръжие. Дори в края на януари 2022 г. Зеленски омаловажаваше заплахата от нахлуване въпреки присъствието на над 100 хил. руски войници по границата с Украйна. Тогава той заявяваше, че няма нужда от паника.

Той искаше да поддържа икономическа стабилност на фона на засилените страхове на Запада, че Русия се готви да нахлуе в страната. САЩ предупредиха през януари, че има „явна възможност“ инвазията да се осъществи през февруари – прогноза, която се оказа вярна.

Сега Украйна се държи и се бори срещу руските сили въпреки умората и лишенията, причинени от месеците на война и бомбардировките в обширни части от страната, особено Източна и Южна Украйна. Украинските въоръжени сили, които получават западни оръжия, се противопоставиха на очакванията на Москва за бързо влизане в Киев, като продължават с контраатаките и защитата и дори си върнаха обширни територии в Южна и Източна Украйна.

Междувременно Зеленски трябваше да свикне с множеството ежедневни глобални дипломатически срещи и брифинги, на които трябваше да моли за помощ – финансова и военна, както и да информира цивилните за войната.

Украинският президент върви по тънко дипломатическо въже, защото Украйна разчита на щедростта на своите приятели - по отношение на оръжия на стойност милиарди долари и толерантността към по-високите цени на храните и енергията в резултат на санкциите, за да продължи да се бори срещу Русия. Това е доста неудобен път.

През юни имаше медийни публикации, според които президентът на САЩ Джо Байдън едва не си е изпуснал нервите, след като Зеленски е поискал допълнителна помощ малко след одобряването на помощ за 1 млрд. долара. След докладваните военни престъпления Зеленски излезе с изявление, в което похвали американската общественост за нейната щедрост и редовно изразява своята благодарност към съюзниците на Украйна за помощта им в борбата на Киев срещу Русия.

Предизвикателства освен войната

Въпреки че войната далеч не е приключила, Зеленски се сблъсква с натиск на вътрешния фронт, който ще трябва да бъде решен в даден момент, според Орися Луцевич, ръководител и научен сътрудник в Украинския форум, Програмата за Русия и Евразия в мозъчния тръст Chatham House.

Основните три предизвикателства, пред които е изправено правителството, са свързани със сигурността, икономиката и здравето на украинската демокрация, коментира Луцевич на неотдавнашен брифинг на Chatham House.

На фронта на сигурността например мнозинството от украинците искат страната им да се присъедини към НАТО. Малко вероятно е обаче някога това да се случи. Силите на самопровъзгласилата се Донецка народна република изписват със спрей съобщението „SMS за Зеленски“ върху ракетата, докато се готвят да стрелят със самоходна минохвъргачка 2С4 „Лале“ недалеч от Бахмут, Донецка област. Снимка: EPA/ALESSANDRO GUERRA Силите на самопровъзгласилата се Донецка народна република изписват със спрей съобщението „SMS за Зеленски“ върху ракетата, докато се готвят да стрелят със самоходна минохвъргачка 2С4 „Лале“ недалеч от Бахмут, Донецка област. Снимка: EPA/ALESSANDRO GUERRA

Второ, икономиката, Украйна е изправена пред сериозен икономически спад поради руската агресия. Очаква се тази година сривът да достигне 40%. Правителството силно разчита на западната помощ и собствената си способност да събира данъци и да пълни бюджета си. Тук възниква въпросът как да се поддържа тази помощ дълго време.

Накрая, по отношение на демокрацията, има дискусия за качеството на медийното пространство [в Украйна], тъй като при военното положение има известна цензура и поверителността на информацията, специално свързана с войната, коментира Луцевич.

Тя отбелязва, че като цяло Зеленски се радва на високо одобрение сред украинците за сплотяването както на силите на страната, така и на обществеността. Над 90% от украинците одобряват неговото представяне и смятат, че е успял да канализира опозицията на руската агресия и да мобилизира подкрепата на Запада. Това се оценява високо от населението и украинците вярват, че личното му поведение – остана в Киев и не избяга от страната, дава пример за устойчивост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 26.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
Браво, Вова! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 6
Kan4o
преди 1 година
Герой? хахахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: zelka007 даже е емигрирал там.... тоя общак е по тъъъп и от тиквата!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: julian12... Ем ти що се мъчиш в тази клета Европа ?! Ей го де е прогресивният свят , трена и за има-нема няколко часа и си там ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 8
julian12
преди 1 година
До: zelka007 Прав си. В Еврогейския съюз освен лишения няма друго. Украйна и България от Трън та на глок или от Комунистическия блок в нов Комунистически блок. ЕС е пълна помия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 12
danchomentata
преди 1 година
Умрзнаа ли убаво буците в ораньето да може да придвижите Майдана до Красная плоштадт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 16
zelka007
преди 1 година
Чебyрашки редят ред сoполи , ред сълзи ... С чужда пита помен правят ... не ви го побират лeйките ли ?! Че по света е пълно с хора , които не желаят да имат нищо общо с "рассийски мир" и са готови на война за това ... Украинците не подадоха заявление за евразийският съюз , а за Европейският съюз ... !! ... И са готови да търпят лишения и жертви , за това решение ... !! ... А вашите родители бяха подали молба да ставаме 16-та республика ... цензура , цензура , цензура , цензура , цензура ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 17
Импeраторът
преди 1 година
Много засилено присъствие на копейниците по празниците. Не са много добри новините за РФ в края на месеца. Да се надяваме да се запазят така и да завършим годината успешно:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 12
danchomentata
преди 1 година
Уважаеми дами и господа, оня отгоре Ви варди бедни от новия Холокост да не ставате богати Демографски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 22
Zlato
преди 1 година
По-правилното заглавие: комикът, който се превърна в американски шут или комикът, който се превърна в клоун :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още