IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски - слаб лидер в мирно време, но точният човек във време на война

Западните партньори не ни дадоха конкретна разузнавателна информация за действията на Русия, твърди украинският държавен глава

15:49 | 05.12.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Володимир Зеленски олицетворява смелостта на украинския народ в борбата му срещу руската агресия и затова беше избран за "Човек на годината", пише Financial Times. "Аз съм повече отговорен, отколкото смел... Просто мразя да разочаровам хората", коментира обаче той.

Според хора дори и от близкото обкръжение на украинския президент той е слаб лидер в мирно време, но е точният човек във време на война. "Зеленски е човек на хаоса. Войната е хаос и там той се чувства у дома си", коментира бившият говорител на украинския президент Юлия Мандел. Всички признават, че ходът на войната се е променил още в първите часове, когато държавният глава е отказал да се евакуира от Киев. Това е дало сила на всички да устоят. Но Зеленски освен това успя да мобилизира цялата държава, научи се е да взима бързо решения и да делегира отговорности, води безкрайни дипломатически разговори с партньорите, за да осигури подкрепа за страната.

И даде на армията пълната свобода за оперативните решения, което води и до много по-бърза и гъвкава реакция и възможност за успешна контраофанзива в последните месеци.

Преди началото на войната на 24 февруари западните партньори многократно предупреждаваха Украйна за възможно нападение от страна на Русия. Припомняме, че тогава Русия провеждаше съвместни учения с Беларус и беше дислоцирала поне 100 хил. военни по границата с Украйна. Президентът Володимир Зеленски е укоряван от своите съграждани, че е пренебрегнал тези сигнали, не се е подготвил за предстоящата война и не е предупредил хората да се готвят за нея. Особено след разследването на Washington Post от това лято, според което американското разузнаване е имало данни за намеренията на Москва още от есента на 2021 година.

Никой не ни показа нищо конкретно, коментира в интервю за Financial Times украинският държавен глава. През лятото по повод медийните публикации Зеленски обясни, че партньорите са му споделяли информация, която Украйна вече е имала от своите разузнавателни канали. Външният министър Дмитро Кулеба пък разказа, че по време на една от последните си визити в САЩ преди войната е получил препоръката: "Копайте окопи, момчета" от високопоставен американски чиновник.

След края на войната Володимир Зеленски вероятно ще дължи отговори защо военните не са минирали пътища и взривили мостове, за да спрат настъплението на руските военни, които за кратко време успяха да окупират големи части от територията на страната, включително и да обкръжат столицата Киев. В същото време обаче е факт, че Украйна успя да устои със собствените си сили и средства в първите седмици на войната, след като много малко хора на Запад вярваха, че това е възможно. Бившият украински посланик в Германия Андрий Мелник коментира преди време, че висш германски чиновник му е отказал доставка на оръжия в началото с обяснението, че "до 48 часа твоята държава няма да съществува".

Сега украинците успяха да си върнат контрола над половината от завладяната тогава територия след успешно контранастъпление в Херсонска и Харковска област. Вниманието им вече е насочено към Запорожката област, Донбас и Крим. Разрушенията, военните престъпления и смъртта втвърди украинските позиции и обществото вече не иска компромиси с Москва.

Някои от партньорите на Украйна обаче се боят, че продължаващите военни действия, особено опитите да бъде върнат Крим, ще доведат до опасна ескалация на конфликта и дори до възможността Владимир Путин да нареди използването на ядрено оръжие, пише още в материала си FT.

Пред изданието Зеленски разказва и за опитите си да разговаря с руския си колега преди началото на военните действия, предупреждавайки го, че инвазия ще бъде "огромна грешка и огромна трагедия". Днес Киев, от своя страна, отхвърля опитите на Москва да се споразумеят за края на войната. Зеленски е категоричен, че първо руските военни трябва да напуснат територията на Украйна, включвайки и окупираните още преди войната Донецка и Луганска област и анексирания през 2014 година Крим.

Володимир Зеленски беше избран за президент на Украйна през пролетта на 2019 година. Тогава украинците смятаха, че рускоезичен президент ще има повече успех в преговорите с Русия и ще бъде сложен край на войната - едно от предизборните обещания на бившия актьор и продуцент, коментира FT. Но новият украински президент се сблъска с нежеланието за компромис от страна на Владимир Путин. Двамата се срещат само веднъж в Париж по време на преговори по Минските споразумения. Властите в Киев твърдят, че Кремъл е отговорил с мълчание на многократните опити за какъвто и да е диалог, на каквото и да е било ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
убреее, спокойно! ... ще го видим и през мирно време. Да ви затвори писаческите човки, ама до тогава ще забравите за тоя пасквил!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
Импeраторът
преди 1 година
До: Alex Silver така, копейче - трябваше да поклони глава пред ислямската държава ли? Прочети си колко българи са умрели по време на Априлското въстание. А знаеш ли колко въстания има, които не са довели до желания резултат - например Илинденското? А колко десетинки хиляди умряха 1913 при разорението на тракийските българи? Украинците за съжаление, плащат най-скъпата цена, за да не са част от РФ. Дали ще успеят, времето ще покаже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Импeраторът
преди 1 година
До: zelka007 Е как бе? Путин е скромен, има наследствена панелка в Санкт Петербург, която е ремонтира с кредит в рубли. Докато тече ремонта спи в букета и яде хайвер. На работа до Кремъл ходи с "лятащият Кремъл" ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
andy
преди 1 година
До: zelka007"с една зелена тениска и дрезгав глас посред нощ" Ами силния спирт изгаря гласните струни, но стреса трябва да се бори с нещо по-силно. Той е наясно, че ако едните не го убият, другите ще го самоубият. Когато изиграе ролята си и вече не им е нужен. Затова и продава оръжията, които му пращат. Преготвя се за след войната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
andy
преди 1 година
До: zelka007Признавам, че си си избрал много уместен прякор. Напълно те описва, като образ и съдържание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
Alex Silver
преди 1 година
Слабият лидер винаги си е такъв. Но по време на война, подготвена и предизвикана от външни сили, една такава марионетка е идеалната, защото безпрекословно изпълнява всякакви нареждания от Метрополията. При това, с широко отворени "бузи". Иначе нанай мангизи. А покрай тази нещастна послушна креатура пиздоляците напечелиха десетки милиарди чиста пара. В замяна на това украинският народ, по амерички данни, загуби 403 хил. войничета. А до последния украинец има още много...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
Слаб , слаб ... ама с една зелена тениска и дрезгав глас посред нощ , обърна хастара на втората най-могъща армия ... Нечестивият занулен детеубиец със скъпарските костюми и часовници , с лимузините , с дворците на черноморието , не смее да си показва носът от бункера ... :))) ... и постоянното квuчане от ***-антиваксъри под теми за Зеленски ми е музика за душата ... !! ... нали andy ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
Импeраторът
преди 1 година
До: andy Щеше да е добре да е вярната на Путин и да анексира Путинчето Украйна без жертви :-) да, ама не ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 16
andy
преди 1 година
Зеленски - вярната кучкъ на Сащисаните. Ще го държат докато им е изгоден, а после ще го сменят за 1 нощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още