IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин призова за политическо решение на войната в Украйна

Китайският президент се срещна с председателя на Европейския съвет Шарм Мишел в Пекин

12:41 | 01.12.22 г.
Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg
Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

"Разрешаването на украинската криза с политически средства е в най-добрия интерес на Европа и общия интерес на всички страни в Евразия", каза китайският президент Си Дзинпин след среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Двамата разговаряха в Пекин броени дни след визитата на германския канцлер Олаф Шолц в Китай.

Китайският държавен телевизионен канал CCT посочва още, че Си е заявил, че е нужно да се избегне "ескалацията и разширяването на кризата" и насърчава мирните преговори, пише Bloomberg.

По-рано в конференция, организирана от NY Times, украинският президент Володимир Зеленски коментира, че войната в Украйна ще приключи или с победа на Украйна, или когато Русия реши. "Ако Украйна бъде победена, това няма да сложи край на военните действия - те ще се преместят на други територии, или дори на други континенти", категоричен е той.

От началото на войната в Украйна през февруари китайският лидер избягва да заеме позиция по военния конфликт в Украйна. Едва когато Москва намекна, че може да използва ядрени оръжия, той, заедно с Олаф Шолц, а по-късно и след разговорите си с Джо Байдън в Индонезия, настоя за успокояване на ядрената реторика.

Китайският лидер подписа и декларацията на страните от Г-20, в която се казва, че "повечето държави остро осъждат войната в Украйна".

Шарл Мишел е потърсил подкрепата на Пекин, за да помогне за спиране на "руското брутално унищожение и окупация" на Украйна, става ясно още от съобщение на говорителя на председателя на Европейския съвет.

В края на август украинските военни започнаха контраофанзива, успявайки да си върнат контрола почти изцяло в Харковска област и освобождавайки голяма част от Херсонска област. Тежки боеве обаче се водят в Донецка и Луганска област, както и в Запорожието. Русия започна и масов обстрел на енергийната инфраструктура, оставяйки милиони домакинства за часове без ток, топлоснабдяване и газоснабдяване.

Според различни източници руският президент Владимир Путин активно работи за преговори, но официалната позиция на Кремъл е категорична - Киев трябва да изпълни всички руски условия, за да се стигне до примирие. Украинският президент Володимир Зеленски от своя страна представи пред Г-20 своята формула за мир и в момента лобира пред своите европейски колеги за реализацията ѝ.

В последните дни той разговаря с Олаф Шолц и нидерландския премиер Марк Рюте по темата. Документът предвижда 10 точки, сред които Русия да изтегли войските си от територията на Украйна, включително и контролирания пред 24 февруари Донбас и анексирания през 2014 г. Крим, както и съд за военните престъпления, извършвани от руските военни и държавни служители и изплащането на репарации.

Посещението на Шарл Мишел в Пекин е на фона на едни от изключително редките масови протести в страната. Китайците са изнервени от очакванията за нови ограничения, свързани с коронавируса, които влияят и върху икономиката. В съобщението на Европейския съвет по повод визитата на Мишел обаче протестите не се споменават, макар че се отбелязва, че председателя на институцията е говорил за "трудностите, пред които са изправени европейските компании и инвеститори, които вече са засегнати от пандемията от коронавируса".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още