IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин и Джо Байдън свалиха напрежението между двете най-големи икономики

Тайван и войната в Украйна разделят двамата лидери, но те са се разбрали, че имат отговорност да намерят решение на световните проблеми

18:18 | 14.11.22 г.
Снимка: Lam Yik/Bloomberg
Снимка: Lam Yik/Bloomberg

В първата си лична среща президентите на САЩ Джо Байдън и на Китай Си Дзинпин изглежда успяха да свалят напрежението между двете най-големи икономики в света, пише Bloomberg. Двамата разговаряха малко повече от 3 часа в хотел на о. Бали само ден преди срещата на върха на Г-20. Очакванията са, че форумът ще бъде труден на фона на войната в Украйна.

Според официалните лица двамата президенти са дискутирали широк кръг от теми - от климатичните промени и икономическата стабилност до здравната и продоволствената сигурност. Си Дзинпин и Байдън също така са категорични, че "ядрена война никога не бива да бъде допускана" и се обявиха против заплахата за използване на ядрени оръжия в Украйна.

Пекин до този момент официално не критикува действията на Русия в Украйна, но за втори път Си Дзинпин е категоричен по отношение на ядрените заплахи на Москва. Преди срещата си с Байдън китайският президент разговаря по темата с германския канцлер Олаф Шолц, който беше един от първите западни лидери, посетил Китай от началото на пандемията от коронавирус.

След разговорите днес (14 ноември) американският президент Джо Байдън отбеляза, че със своя китайски колега са се разбрали да не превръщат конкуренцията между двете суперсили в конфликт, допълва Ройтерс. Агенцията отбелязва, че двете страни в момента са в най-лошите си отношения от десетилетия насам.

От Белия дом допълват, че Джо Байдън не е спестил тежките теми - свързаните с Тайван, непазарните практики на Пекин, Тибет и спазването на човешките права в Китай. Според Bloomberg освен Тайван, темата за войната в Украйна, както и достъпа до иновативни технологии, също разделят Вашингтон и Пекин.

След разговора си със Си Дзинпин американският президент коментира пред журналисти, че като лидери на водещи нации двамата има отговорността да работят заедно за решаването на спешни световни проблеми.

Самият Си потвърди, че отношенията между двете държави не отговарят на глобалните очаквания. "Затова ние трябва да начертаем правилния курс на отношенията Китай - САЩ", допълни той.

Си и Байдън са говорили пет пъти по телефона или чрез видеовръзка, откакто Джо Байдън стана президент на САЩ през януари 2021 г. Китайският президент е напускал само два пъти своята родина след началото на пандемията от коронавируса, допълва още Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 14.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още