IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се отказа от "ядрените игри"

Според военни анализатори Москва не успя да постигне нищо с използването на ядрената заплаха и сега променя тона

13:20 | 07.11.22 г. 12
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

В началото на ноември руските власти намалиха съществено градуса на заплахите за ядрена война, отбелязва в своя дневен обзор на войната в Украйна Института за изучаване на войната (ISW). Един от първите официално сигнали за това е публикуваното на 2 ноември от Министерството на външните работи на Русия изявление във връзка с "предотвратяване на ядрената война".

В него е записано, че Русия има "особени отговорности" по въпросите за укрепване на международната сигурност и стратегическата стабилност, а ръководството ѝ работи последователно за недопускане на ядрена война.

Темата за използване на ядрени ракети - и тактическо оръжие в Украйна, включително и срещу западни партньори, на няколко пъти беше директно коментирана от руски високопоставени чиновници, включително и от зам.-председателя на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев. Той беше категоричен, че Русия има право да се защити, включително и с ядрени ракети и че "това определено не е блъф".

В своята реч след провеждането на "референдуми" в окупираните украински територии руският президент Владимир Путин на няколко пъти намекна за такава възможност, заявявайки, че Москва ще пази своите територии, включително и новоприсъединени, с всички възможни средства. Военната доктрина на руснаците предвижда използването на ядрено оръжие за запазване на териториалната цялост на Русия, дори и страната да е нападната с конвенционални оръжия.

В началото на октомври Путин издаде указ за присъединяването на четири окупирани украински области - Донецка, Луганска и части от Херсонска и Запорожка област. Опасенията на Запада бяха, че Кремъл може да нареди използването на ядрено оръжие за защита на тези територии, докато никой на Запад не ги признава за руска територия и Украйна продължава опитите си да си ги възвърне.

Но в последните дни реториката се измени. Сега в Москва посочват, че никой не може да бъде победител от ядрена война и тя по никаква причина не трябва да бъде допусната. Владимир Путин пък е категоричен, че никога не е обсъждана възможността за използването на ядрено оръжие, нито че са правени подобни коментари.

Дмитрий Медведев също промени изявленията си. В своя канал в Telegram Медведев разсъждава на 1 ноември, че победата на Украйна в този конфликт би означавал разпад на Русия. "Кой тогава ще планира ядрен конфликт", пита се бившият президент на Русия.  Според него победата на Украйна ще доведе света до война. "Само пълната и окончателна победа на Русия е гаранция срещу световен конфликт", пише Медведев.

Но защо е тази промяна в тона? Според ISW използването на ядрената заплаха определено е било блъф и опит да се сплаши Западът и властта в Киев. Но тази заплаха нито успя да подкопае доверието на украинците към властта в Киев, нито да накара западните партньори да се откажат от подкрепата си за Украйна.

Директорът на украинското разузнаване Кирило Будинов коментира на 24 октомври, че нивото на ядрена заплаха е същото, както в началото на войната. Американското разузнаване също съобщава, че няма никакви индикации за подготовката на ядреното оръжие на Русия за използване във военни действия.

Президентът на Украйна Володимир Зеленкси пък заяви, че светът не може да отстъпва пред заплахите на Москва за използване на ядрено оръжие и да изпълнява руските ултиматуми. Той също така е категоричен, че ядрената заплаха няма да принуди властите в Киев да водят преговори с Кремъл, преди да бъдат изпълнени няколко условия - прекратяването на огъня и изтеглянето на руските военни от територията на Украйна до границите от 1991 година.

Използването на ядрената заплаха идва на фона на успехите на фронта на украинските военни - освобождаването на Харковска област, както и контраофанзивата в Херсонсонска област и Донбас. Според военните анализатори с тази реторика Москва се опитва също така да прикрие слабости на своите военни и проблемите с мобилизацията. Руските военни вече осъзнават високата цена на операцията в последните месеци и до голяма степен може да се каже, че използването на ядрената заплаха е повече за вътрешната публика.

Темата е широко обсъждана в редица телевизионни предавания на държавните телевизии, но това не са позиции на Кремъл, коментира още ISW. Анализаторите припомнят още, че от години има руски политици, като например Владимир Жириновски, който почина в началото на април, който от години отправя ядрени заплахи към Запада и Украйна. През 2018 година той коментира пред държавен телевизионен канал, че може да бъде използвана "малка" ядрена бомба над резиценцията на тогавашния украински президент Петро Порошенко.

Според ISW САЩ и Русия са имали разговори относно ядрената заплаха в последните седмици. Първо министърът на отбраната Сергей Шойгу разговаря със свои колеги в средата на октомври. Официално той е предупредил Запада за намеренията на Украйна да използва т.нар. "мръсна бомба", но неофициално Шойгу е заявил, че Русия няма намерение да използва ядрено оръжие. Според анализатори са проведени и срещи между съветника по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан със съветника по външна политика на Кремъл Юрий Ушаков и секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев. Джейк Съливън беше на изненадващо посещение в Киев в петък (4 ноември).

Китай също може да е изиграл роля в ограничаването на тези "ядрени игри". По време на съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц, китайският президент Си Дзинпин заяви, че световната общност трябва да се противопостави на използването или заплахите за използване на ядрено оръжие.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Гнус ме е да чета "Работническо дело". Ze размахва от самото начало заплахата с "мръсната бомба", джендърите пишат за руска заплаха от употреба на ядрено оръжие. Кафа вече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Tikva007 днес беше тежък ден ... много работа. добре че беше ти, глууупак който да напсуваш безплатно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Tikva007 очевидно никога няма да започнеш да разбираш Български, не е истина.... скоро не бях срещал толкова глуупав човек! Не те изселвам, пращам те на по хубаво място в Русия! ... офф ти пък нямаш пари за билет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Съмнявам се, че имаш достатъчно силен бекграунд и принос за това, което е България днес, за да раздаваш направления за изселване на когото и да било. Ако съдя и по резултатите от изборите през последните години, такива като теб хич не са мнозинство. И България, и Европа имаха много по-добри години, когато такива като теб нямаха толкова много глас и нещата пак може да се оправят - и в Европа, и в България. В Европа улиците вече кипят. Изводът за теб е: по-кротко, не се надскачай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Много интересно, като погледнем към историята, неведнъж разни хора с конкретен манталитет и политически убеждения са приканвали и в момента приканват част от съгражданите си да напуснат домовете и родината си, ако не са съгласни с някаква политика. Даже насилствено са ги гонили и репресирали. Такива хора в историята са отбелязани като нискочели тирани и жизнения си път са завършили по незавиден начин, а последователите им са се крили в миша дупка. Който сее ветрове, ще жъне бури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Tikva007 ... и кво като е записано, все едно мужиците спазват квото са записали и подписали... записано е зада се отчете няква дейност и зада изглеждат нормални! Цитат: в Русия е топло, светло, магазините са пълни с храна и други стоки Коментар: Айде тогава с 200 марш на там, хахахахахахахахаха! Що се мъчиш с една калпава банджийска заплата? бегай, ти ще си новия Лисенко! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Колкото до употребата на ядрено оръжие, руснаците имат категорична доктрина за използването му и няма нужда ти да се правиш на оракул. Там е записано, че ядрено оръжие се използва при фактическа опасност за съществуването на държавата. Очевидно, към днешния ден, никой там не вижда нито военна, нито икономическа, нито социална необходимост от такава мярка. Но пък и НАТО полага всички усилия, за да не влезе в директен сблъсък с руснаците в Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: khao: В моя свят, на най-високо ниво, отговорни западни фактори на няколко пъти официално признаха, че ядрените санкции не са дали очаквания резултат върху икономиката и международните позиции на Русия. От коментарите ти чета, че Русия е в клинична смърт и е пребита в Украйна. Но в Русия е топло, светло, магазините са пълни с храна и други стоки, докато Украйна положението е драматично, в Европа се налагат всякакви кризисни мерки и икономиката затихва. Не знам в твоя свят как е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: Tikva007 Сега кво да обяснявам на празноглава копейка... да, беше им обяснено и точно това се случи, но ти живееш в някакъв паралелен свят, а там какво е станало незнам! От самото начало и аз бях казал че няма да ползват ядрено оръжие и както обиковенно познах, въпреки че моето мнение се основава на факти! .. и следователно е лесно да позная!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Всички помним, че също така безкомпромисно точно им беше обяснено какво ще им се случи и ако нахлуят в Украйна, но те не само, че нахлуха, но и нищо от пророкуваните последствия не им се случи. Или поне не в размерите на заканите. Чукай на дървената си глава и не викай дявола, бих те посъветвал. Не залагай сериозни суми на руския страх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още