IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво може да получава Иран от Русия в замяна на подкрепата за войната в Украйна?

Източници от американското разузнаване коментират, че Техеран търси подкрепа за ядрената си програма

21:28 | 04.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От началото на октомври Русия има за цел гражданската инфраструкутра на Украйна, използвайки своите резерви от крилати ракети и ирански дроневе. Иран отрича да е давал безпилотните самолети на Москва, но украинските власти показаха нееднократно останките им след поразяване на цели в страната.

Украинският президент Володимир Зеленски в своите обръщения преди дни намекна, че вероятно Иран не получава единствено пари срещу своите дронове. CNN публикува информация от американското разузнаване, според която Техеран действително може би търси подкрепа за своята ядрена програма в замяна на подкрепата за войната в Украйна.

Според американското разузнаване Иран очаква от Русия помощ по програмата за богатяването на урана и изработване на ядрено гориво, което принципно може да бъде насочено към производството на електроенергия, но потенциално може да даде възможност на страната да произведе ядрена бомба.

Нито Москва, нито Техеран коментират официално информацията на CNN.

Експерти обаче смятат, че не е съвсем еднозначно какъв може да е отговорът на Кремъл на подобни искания, защото от години Русия се противопоставя открито на опитите на Иран да придобие ядрено оръжие. Страната е част от алианса, който преговоря по Иранската ядрена сделка и през 2021 година помогна изключително много, за да бъдат постигнати някои споразумения между Запада и Иран. По силата им инспектори от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) отново можаха да извършат проверка на ядрените инсталации в страната.

Но все пак отношенията между двете страни в последните месеци се развиват много интензивно, а Москва остана с много малко приятели заради западната изолация.

Преди няколко години отношенията между САЩ и Русия бяха лоши, но не катастрофални, и Москва едва ли би предоставила помощ за Иран, но днес уравнението е съвсем различно, отбелязват експерти пред CNN. Нещо повече - през лятото Русия не подкрепи резолюция на ООН, в която МААЕ критикува отказа на Техерана да сътрудничи на инспекциите и съобщава за следи от укран в недекларирани ядрени обекти в страната.

Малко след това руски военни бяха засечени на летища в Иран, наблювадайки работата на иранските дронове. Президентът на Украйна Володимир Зеленски до останки на ирански дрон в Киев. Снимка: President.gov.ua Президентът на Украйна Володимир Зеленски до останки на ирански дрон в Киев. Снимка: President.gov.ua

Освен Иран, Русия има подкрепа от страна на Китай, която обаче се изразява основно в неучастие на Пекин в западните санкции, наложени заради войната в Украйна. Китай на този етап не предоставя оръжие на нито една от двете воюващи страни.

Когато става дума за ядрена заплаха обаче Китай има друга позиция - по време на пресконференция между китайския президент Си Дзинпин и германския канцлер Олаф Шолц и двамата бяха категорични, че не трябва да бъде допускана заплахата за използване на ядрено оръжие, допълва Ройтерс.

Все пак Си се въздържа да заяви, че Русия трябва да се изтегли от окупираните региони в Украйна, допълва агенцията.

Шолц е първият високопоставен западен лидер, който е на посещение в Пекин в последните две години. "Президентът Си и аз сме съгласни - ядрените заплахи са безотговорни и подпалващи", коментира той след срещата си с китайския лидер.

Москва отрича, че е разглеждала възможността да използва ядрено оръжие в Украйна, но на свой ред обвинява Киев, че ще използва т.нар. "мръсна бомба" на своя територия, за да обвини руснаците в използването на ядрено оръжие. Москва не предостави никакви доказателства за твърденията си, макар и да заяви, че има такива. Инспекция на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в Украйна не доказа твърденията на Кремъл за мръсната бомба.

Техеран винаги е настоявал, че ще използва своята ядрена програма за "мирни цели" и че е изоставил своята програма за обогатяване на уран за производството на оръжие. САЩ обаче приемат тези твърдения със съмнения. Според анализатори, цитирани от CNN, Иран едва ли има проблем с производството на ядрено гориво, но биха искали да имат по-бърз и евтин метод.

В последните месеци сключването на ядрено споразумение с Иран изглежда все по-отдалечено - начинът, по който Техеран се справи с протестите и помощта за Русия срещу Украйна, правят чиновниците в Белия дом да виждат все по-нежелана сделка, която ще смекчи санкциите срещу Иран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още