IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Ударите само в понеделник струват 2,3 млн. руски пенсии

Според западни правителствени представители около 400 000 руснаци са напуснали домовете си в резултат на частичната мобилизация

07:00 | 03.11.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Президентът на Украйна Зеленски. Снимка: . EPA/SERGEY DOLZHENKO
Президентът на Украйна Зеленски. Снимка: . EPA/SERGEY DOLZHENKO

С посредничеството на турския президент Ердоган суспендираното преди това споразумение за зърно между Русия и Украйна отново влезе в сила. Междувременно доклад, според който руски генерали са обсъждали използването на ядрени оръжия, предизвиква вълнение. САЩ обвиняват Северна Корея в тайни доставки за Москва. А Киев настоятелно иска германски танкове Leopard. 252-рият ден от войната накратко.

Зеленски: Украйна се нуждае от зимна помощ от ЕС

Украинският президент Володимир Зеленски се надява преди началото на зима на помощ от ЕС за възстановяване на енергийната мрежа на Украйна, която е силно засегната от руските атаки. Четиридесет процента от енергийната система са „сериозно повредени", заяви държавният глава. „Ще направим всичко възможно, за да осигурим на хората електричество и топлина тази зима", обеща той в ежедневното си видеообръщение тази вечер.

Русия ще направи всичко, „за да разруши нормалния живот", и не отчита цената на този „енергиен терор“, каза украинският държавен глава и изчисли, че последното нападение с ракети и дронове в понеделник е „струвало еквивалента на 2,3 милиона средни руски пенсии". „И това е само за една атака“. 

Съобщава се за няколко жертви при руски обстрел

Руските сили са ранили десет души в Донецка област. Това съобщава губернаторът на региона Павло Кириленко. В Харковска област са ранени седем души, сред които две деца - четиригодишно момче и шестгодишно момиче, съобщава губернаторът Олех Синехубов. Според заместник-ръководителя на президентската канцелария Кирил Тимошенко през изминалото денонощие по един човек е пострадал в Запорожка и Сумска област.

Връщане в сила на споразумението за зърното

Русия възобновява споразумението за износ на зърно от Украйна през Черно море, което беше спряно в събота. Това съобщи руското министерство на отбраната в Москва. Благодарение на посредничеството на Турция Украйна даде гаранции, че няма да използва морския коридор за военни действия срещу Русия. Има необходимите писмени гаранции от страна на Украйна за използване на установения хуманитарен коридор и пристанищата само за износ на храни, поясняват руските власти. За момента това е достатъчно, за да се изпълни споразумението, заявиха от Москва.

Според президента Владимир Путин обаче Русия може да се оттегли от споразумението за зърното по всяко време. Веднага щом Украйна наруши дадените от нея гаранции, Русия отново ще прекрати споразумението, заяви Путин в реч.

Статия: Руски генерали обсъждат използването на ядрени оръжия

Високопоставени руски военни са обсъждали наскоро възможността за използване на тактическо ядрено оръжие в Украйна, съобщава New York Times, като се позовава на няколко високопоставени американски служители. Твърди се, че дискусията е била съсредоточена върху въпросите кога и как може да се използва такова оръжие. Не се твърди, че президентът Путин е участвал в разговорите. Разузнавателна информация за тези разговори е била споделена в правителството на САЩ в средата на октомври. 

Правителството на САЩ обаче заявява, че в момента не вижда признаци, че Русия се готви да използва ядрени оръжия, заяви директорът по комуникациите на Съвета за национална сигурност Джон Кърби. „От самото начало ясно заявихме, че изявленията на Русия за възможна употреба на ядрени оръжия са много обезпокоителни и ние ги приемаме сериозно“. 

Русия набляга на отбранителната ядрена доктрина

Русия обвинява Запада в провокации, свързани с оръжия за масово унищожение, и призовава да ги прекрати. Външното министерство в Москва предупреждава за катастрофални последици и същевременно уверява, че не възнамерява да използва ядрени оръжия. Москва потвърждава, че се придържа към съвместната декларация, направена през януари с другите ядрени сили - САЩ, Китай, Великобритания и Франция, за избягване на ядрена война и надпревара във въоръжаването. Руското правителство не казва за кои провокации от страна на Запада става дума. 

САЩ: Пхенян доставя оръжия на Москва

Правителството на САЩ обвинява Северна Корея, че тайно подкрепя Русия с военно оборудване във войната срещу Украйна. Северна Корея се опитва да прикрие доставките на артилерийски снаряди чрез други държави в Близкия изток, каза Кърби. „Ще продължим да следим дали действително пристигат доставки". Според него става дума за „значителен брой". Но американското правителство не очаква тези доставки да повлияят на хода на войната, добави Кърби. Доставките не само показват колко много Северна Корея е готова да подкрепи Русия, но са и признак за липсата на военно оборудване в Русия.

Стотици хиляди руснаци са избягали от мобилизацията

Според западни правителствени представители около 400 000 руснаци са напуснали домовете си в резултат на частичната мобилизация. Тази цифра не включва онези, които вече са напуснали страната заради руската агресивна война срещу Украйна. Освен че бягат в чужбина, много руснаци се укриват и в собствената си страна, за да не бъдат призовани във въоръжените сили, твърдят представители на западно правителство в разговор с журналисти. Като се добави и броя на хората, които действително са били призовани в армията, намаляването на броя на работещите е „значителна допълнителна тежест за икономиката на Русия и нейните публични финанси", обясняват още те.

Украйна иска бойни танкове със „супер страхотен" видео клип

С леко модифицирания музикален хит Supergeil украинските военни искат бойни танкове Leopard от Германия. Във видеоклипа на Фридрих Лихтенщайн са мотирани кадри на вече доставените противовъздушни оръжия Gepard и IRIS-T, наречени Super Gepard и Super Iris.

С тях вече имаме „суперзащита", се казва в клипа. Но след това се появяват кадри на Super Leopard в действие - в комбинация със Super Please. Накрая пише „Благодарим, Германия". Видеото е публикувано от Министерството на отбраната в Twitter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 4
a4o_kostadinov85
преди 1 година
Или около 5 милиона Украински менсии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 5
Р?мператоръ
преди 1 година
Хахахах, гнъсният киpлив наркoманчик, дето спря пенсиите на хорицата в Донбас още преди години, сега се загрижил за руските пенсионери... колко мило !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
Biso
преди 1 година
До: Biso Без лоши чувства, моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 8
Biso
преди 1 година
И сега zelka007 да ни разкаже отново как немските граждани били помолени от правителството да спестят 15% от потреблението на газ, а те видите ли, се престарали и спестили 36%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
Biso
преди 1 година
До: Biso https://***.reuters.com/business/finance/moodys-downgrades-outlook-banks-germany-italy-others-2022-11-02/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 7
Biso
преди 1 година
С други думи: Мудис е понижила прогнозата си за кредитния рейтинг на банките в германия, полша, италия, чехия, словакия, унгария от стабилен на негативен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
Biso
преди 1 година
До: Biso . зa кpeдитeн peйтинг Мооdу' пpoмeни пpoгнoзaтa cи зa peйтингa зa бaн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
Biso
преди 1 година
Чудесна военна сводка. Благодаря Инвестор! Защо не коментирате това: . Meждyнapoднaтa aгeнция зa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 8
0pk
преди 1 година
Ако ги сметне в бутилки водка, ще излезе още по плачевна картинка. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 19
Импeраторът
преди 1 година
България е изпратила за братска Украйна оръжие на стойност над 1 милиард. Много е важно да продължим да изпращаме снаряди и да се забавят офанзивите край Херсон и Сватове, за да се намалят жертвите на украинците. Добре е следващия месец единствено да се обстрелват крепостниците. Нямаме бърза работа. Бъдете горди - с нашите амуниции се убиват окупатори!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още