IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атентатът срещу Фицо подпали с нова сила нестихващото разделение в Словакия

Нападението бързо насочи светлината на прожекторите към политиката на възбуждане на обществото, която стана така разпространена в Европа

14:33 | 16.05.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Zuzana Gogova/Getty Images
Снимка: Zuzana Gogova/Getty Images

Роберт Фицо правеше това, което прави обикновено, особено в част от страната, която гласува за него. Но минути след като министър-председателят на Словакия излезе от среща, за да се срещне с поддръжници в град Хандлова, той беше откаран по спешност в болница с огнестрелни рани, пише Bloomberg в материал.

Опитът за убийство, извършен от 71-годишен пенсионер и поет хвърли в шок страната. Той също така бързо насочи светлината на прожекторите към политиката на възбуждане на обществото, която стана така разпространена в Европа след пандемията и подсилена от войната на Русия срещу Украйна.

59-годишният Фицо, приятелски настроен към Русия, се върна на власт миналата година с обещания като увеличаване на помощите от държавата и спиране на доставките на оръжие за Украйна. Подобно на своя съюзник националист в Унгария Виктор Орбан в съседство, той се опита да използва разделенията около правата на ЛГБТК хората, проблемите на пола и имигрантите и да изобрази Европейския съюз и неправителствените организации като врагове на държавата.

Тази стратегия „разделяй и владей“ направи Словакия по-поляризирана от всякога 20 години след присъединяването си към Европейския съюз и примирена с първия опит за убийство на европейски лидер още отпреди това.

Още докато премиерът беше транспортиран за операция, съюзниците му започнаха да обвиняват опозицията и „либералните“ медии. Андрей Данко, лидер на Словашката национална партия, която управлява в коалиция с Фицо, обеща „да започне политическа война“.

Президентът Зузана Чапутова, опонентка на Фицо, която той определи като „американски агент“, призова за спокойствие. „Речта на омразата и реториката, пълна с омраза – на които сме свидетели в цялото общество – водят до действия на омраза“, каза видимо потресена Чапутова пред репортери. „Моля, нека спрем това“, допълни тя.

Фицо беше прострелян няколко пъти, докато отиваше на среща с граждани в Хандлова, след като правителството му проведе среща в културния център в града. Той трябваше да бъде подложен на операция, продължила няколко часа, като според запознати той е бил в критично състояние в болницата късно вечерта в сряда.

Вицепремиерът Томас Тараба по-късно беше цитиран от ВВС да казва, че операцията, направена на Фицо, изглежда е минала добре и че той е извън непосредствена опасност.

„Предполагам, че в крайна сметка той ще оцелее“, каза Тараба пред BBC. „Той не е в животозастрашаващо състояние към този момент“, допълни той.

Това е първият подобен инцидент в Европа, след като сръбският премиер Зоран Джинджич беше застрелян през 2003 г. в Белград. Усеща се и ехото от убийството на шведския премиер Улоф Палме, застрелян в Стокхолм през 1986 г.

„Това, което се случи днес, е белег, който ще бъде невъзможен за преодоляване, такъв, който ще ни преследва много години“, каза пред репортери министърът на отбраната Робърт Калинак, един от най-близките приятели и съюзници на Фицо от десетилетия.

Стрелбата разтърси Словакия, страна с население от 5,4 милиона души, особено защото се случи в Хандлова, крепост на Фицо и неговата партия. Тя получи 33% от гласовете на изборите на 30 септември, почти два пъти повече от най-близкия си съперник.

Миньорският град с 16 хил. жители пострада икономически от трансформацията, последвала края на комунизма през 1989 г. и след това мирното разпадане на Чехословакия няколко години по-късно. През годините избирателите прегърнаха простата, популистка и ориентирана към работниците реторика на Фицо.

Но той успя да си създаде и врагове. Министърът на вътрешните работи Матуш Сутай-Есток каза, че опитът за убийство е политически мотивиран. Стрелецът е идентифициран като Юрай Ч. от словашкия град Левиче и според полицията той е имал „ясен“ политически мотив.

Стрелецът е изчакал Фицо да пристигне след заседанието на правителството. „Робо, ела тук“, извика той, наричайки премиера с разговорната форма на малкото му име, според съобщения в местните медии. Тогава е стрелял.

Снимка: Zuzana Gogova/Getty Images Снимка: Zuzana Gogova/Getty Images

Въпреки че такова нападение срещу политик в Словакия е безпрецедентно, страната е била свидетел на подобно насилие срещу обществени личности и преди - и то сравнително наскоро. Фицо беше отстранен от власт след гангстерското убийство на разследващ журналист, който правеше репортажи за корупция, и годеницата му през 2018 г.

Въпреки това Фицо успя да възстанови популярността си, като се превърна в критик по спорни въпроси като ваксинирането срещу Covid-19 и миграционните политики на ЕС. След това позицията му по отношение на Украйна допълнително поляризира Словакия и постави страната в конфликт със западните ѝ партньори.

Около 41% от словаците смятат, че Русия не е агресор, като хората все повече се обръщат към теориите на конспирацията. Пропагандата на Москва беше усилена, въпреки че дипломати в Братислава разкритикуваха партията на Фицо за многократно разпространение на дезинформация за руската инвазия.

След като се завърна на власт, Фицо започна да критикува медии в страната за това, че критикуват правителството и бойкотира тези от тях, които смята за „враждебни“. Правителството му затегна контрола върху обществената телевизия и радио – ход в стила на Орбан, който предизвика и критики от ЕС.

Заместник-председателят на словашкия парламент Петер Зига заяви, че нападението срещу Фицо е резултат от „разгорещени страсти и разделението на словашкото общество на два непомирими лагера“.

И наистина, Фицо също е говорил за дълбокото разделение в Словакия след президентските избори миналия месец, на които негов приближен бе избран да заеме поста. Той дори коментира възможността за нападение срещу държавен представител. По-малко от месец по-късно самият той се бори за живота си след атентат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 16.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 3 седмици
ПросстоКиро защо се вози с НСО и НСО защо уби човека на пътя? А, ясно, флейтите и дудуците са по-важни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
doba
преди 3 седмици
То Фицо ако оцелее ще е направо като Ленин за словаците, хех. Само примерът на похитителя да не се копира и от други, че тогава голяма революция ще почне....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 6
БОНВИВАН1
преди 3 седмици
До: zelka007Аха, точно както казваш. То затова Кирчо днес катастрофира във Варна с кола на НСО...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 11
zelka007
преди 3 седмици
от червените мирuзливки само Сергей Станишев съм засичал да ходи без охрана и да се ръкува свободно с хората на улицата , докато беше премиер ... и онзи дето си бъбреше с братя бегалеви - румен петков , не си кривя душата , него и в кино съм го засичал , със семейството му и без охрана ... и той свободно си джиткаше ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 17
zelka007
преди 3 седмици
само за сведение на форумните копейкопоклонници ... понеже доста годинки съм работил все в центъра на Софето , съм виждал всичко от няколко метра ... Иван Костов ми беше клиент , ходеше без охрана ; Президента Стоянов ходеше с един човек , после беше без ; Герджиков от НДСВ също ходеше без охрана ; в момента ген.Атанасов си джитка в неговата кола и си ходи без охрана ; Христо Иванов също си ходи свободно ; Кирил Петков го засичам често също си ходи с раничката ; хората с чиста съвест са свободни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 14
zelka007
преди 3 седмици
понеже те сееха вятър, буря ще пожънат - Христос , Осия 8:7 ... антиваксър газовик голям калибър , или както казва народът : каквото почyкало , такова се обадило !! ... гледай Словакия мисли за България ... туканка агент гоце ходеше с цяла тумба от нсо около него ; агент буда също се разнася с цяла тумба около него ; зеленият чорап също ; бялата златка в силата си също ; сега копейката и той така ; шиши и той ; агент сава също ... цялото прорассийско войнство знае и вижда що любоффф народна има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още