IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словакия: Новата Унгария на ЕС

Премиерът на Словакия Роберт Фицо може да затвърди властта си, ако словаците изберат негов съюзник за президент

09:05 | 23.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Премиерът на Словакия Роберт Фицо. Снимка: Michaela Nagyidaiova/Bloomberg
Премиерът на Словакия Роберт Фицо. Снимка: Michaela Nagyidaiova/Bloomberg

Премиерът на Словакия Роберт Фицо може да затвърди властта си, ако словаците изберат негов съюзник за президент на изборите през почивните дни.

Фицо се върна начело на страната през миналата година и се присъедини към унгарския премиер Виктор Орбан като най-проруския лидер в региона, пише Bloomberg.

Премиерът на Словакия вече раздразни Европейския съюз (ЕС) и съюзниците му, като критикува НАТО и заяви, че възнамерява да нормализира връзките с Москва. Междувременно опитът му да прокара реформа на наказателното законодателство предизвика протести в Словакия и предупреждение от Брюксел, че върховенството на закона ще бъде защитено.

Ако председателят на парламента на Словакия Петер Пелегрини запази преднината си от проучванията във вота на 23 март и спечели и балотажа две седмици по-късно (вероятно срещу бившия външен министър Иван Коркок, който е по-близък до либералната опозиция), балансът в управлението на страната ще изчезне.

Президентът на Словакия като балансьор

Президентите играят до голяма степен церемониална роля в Словакия, която е член на ЕС и НАТО. Президентът обаче е висшият командир на въоръжените сили и назначава съдии и централни банкери. Като се добави правото на вето, президентите могат да забавят законодателството и да искат от конституционния съд да тълкуват закони.

Президентът в оставка Зузана Чапутова, адвокат по правата на човека, използва тази тактика през февруари, за да спре част от основната редакция на наказателния кодекс, с която се затрудняват разследванията и наказването на корупцията.

Пелегрини даде да се разбере, че не възнамерява да действа по същия начин с други противоречиви планове, включително този, който ще даде на Фико контрол над обществения телевизионен оператор. Това ще отвори фронт за битка с ЕС, който може да спре финансирането за Словакия, точно както направи с Унгария и Полша.

Идеята за противовес на правителството "е абсолютно погрешна" и обещава само "конфликт между институциите на тази държава", каза Пелегрини през януари, когато обяви кандидатурата си.

Отношенията на Чапутова с Фицо бяха мразовити и пълни с презрение. Той открито я нарече „американския агент“ и не каза нищо, когато тълпа от негови поддръжници я определи като „курва“. Тя реши да не търси нов петгодишен мандат.

Въпреки че първият тур на изборите вероятно ще бъде напрегнат, прогнозите са, че Пелегрини ще събере гласовете на поддръжниците, които поддържат националистическите кандидати, на втория тур. Като цяло той вече се опитва да очарова този сегмент от електората, който до голяма степен подкрепя проруската позиция на Фицо.

Консервативната страна с население от 5,3 млн. души граничи с Украйна и много словаци се притесняват от разрастване на войната. Те също така са склонни да мислят, че Украйна или нейните западни съюзници са виновни за боевете, а не Русия.

Отношенията между Пелегрини и Роберт Фицо обаче не винаги са били толкова хармонични. Миналото лято, когато Пелегрини водеше собствената си партия на парламентарните избори, той каза в интервю за Bloomberg News, че не може да си представи „да седнем заедно в едно правителство“ с Фицо.

Пелегрини беше премиер за две години, след като Роберт Фицо беше свален заради масовите протести след зверското убийство на разследващ журналист и годеницата му през 2018 г. В стремежа си да се дистанцира от бившия си шеф той основа партията „Глас“ през 2020 г.

Кандидатът за президент на Словакия Петер Пелегрини като премиер на икономическия форум в Санкт Петербург. Снимка: Andrey Rudakov//Bloomberg Кандидатът за президент на Словакия Петер Пелегрини като премиер на икономическия форум в Санкт Петербург. Снимка: Andrey Rudakov//Bloomberg

След като обаче Фицо стана министър-председател за четвърти път след изборите през септември и партията на Пелегрини стана трета, двамата отново обединиха усилията си. Като се гледа напред, няма признаци да се смята, че Петер Пелегрини и Роберт Фицо ще се дистанцират отново.

„Предлагам сътрудничество с правителството, стига то да се грижи за хората“, каза Пелегрини през февруари. „Ще го смъмря само ако се отклони от тази мисия“, допълни той тогава.

Словакия – следващото главоболие на ЕС относно върховенството на закона

Изпълнителната власт на ЕС е под нарастващ натиск от страна на Европейския парламент (ЕП) да покаже зъби по въпросите на върховенството на закона след решението за отключване на милиарди еврофондове, предназначени за Унгария, които бяха замразени поради опасения относно съдебната независимост. Парламентът предприе правни действия във връзка с този ход, защото смята, че Комисията е нарушила задължението си да гарантира, че парите на данъкоплатците не се използват неправомерно.

Вицепрезидентът на Европейския парламент Мартин Хойсик (PS) вярва, че Комисията ще се отнесе сериозно към ситуацията в Словакия. „Комисията е много по-склонна да не повтаря грешките, които се случиха в Унгария относно ситуация, която беше толерирана твърде дълго и на Орбан беше позволено да ескалира“, каза той.

Орбан отдавна е трън в очите на ЕС. Евроскептичният премиер беше въвлечен в битка с Брюксел по редица въпроси, включително корупция, нарушаване на съдебната независимост, ограничения на академичните свободи, закона за „закрила на детето“, който е широко възприеман като хомофобски, отношението към бежанците, ограничаването на свободата на медиите.

Сега има опасения, че Словакия е следващата Унгария.

Хойсик предупреждава, че ако правителството на Фицо продължи по нелиберален път, Словакия рискува да загуби достъп до фондовете на ЕС.

Основната цел на Фицо при завръщането му на власт беше да закрие специалната прокуратура. Разследванията на службата, основана през 2004 г., доведоха до многобройни присъди за корупция сред високопоставени лица, много от които бяха свързани с управляващата партия Smer на Фицо по време на предишните му мандати като министър-председател.

Фицо в търсене на отмъщение

Според Вашечка Фицо в момента е фокусиран върху позиционирането на своите хора в ключови институции - точно както Орбан направи в Унгария. Следващата жертва ще са медиите в Словакия. Словашкото правителство прекъсна комуникацията с четири местни медии малко след като дойде на власт миналата есен, описвайки ги като „враждебни“ и „недостатъчно обективни“. То предпочита вместо това проруски медии като Hlavné správy, които разпространяват пропагандата на Кремъл.

Фицо също нападна общественото радио и телевизия на Словакия (RTVS) за неизпълнение на задълженията си и призова за промяна в ръководството.

Ситуацията ескалира през март, когато министърът на културата Мартина Шимковичова обяви проектозакон, според който RTVS ще бъде закрита и заменена с нов орган, наречен Словашка телевизия и радио (STaR), който да бъде ръководен от политически назначени лица.

Ремонтът на медиите предизвика силни критики от правозащитни групи, журналисти и опозиция. Активистът и основател на инициативата „За достойна Словакия“ Ян Галик коментира, че след завръщането му на власт Роберт Фицо сега търси отмъщение. Той предупреждава, че отново се създава атмосфера, в която още журналисти могат да намерят смъртта си, подобно на Ян Куциак.

Според бившия премиер на Словакия Лудовит Одор президентските избори са ключови за бъдещата посока на страната. „Не мисля, че би било добре това правителство да има всичко, имаме нужда от балансиращ елемент, който да представлява всички граждани, а не само 55 процента от тях“, казва той.

Според него Пелегрини не признава баланса на силите и тъй като е част от тази управляваща коалиция, той никога не би се обърнал към Конституционния съд по спорни въпроси. „Той просто ще бъде нещо като пощальон: ще подписва нещата и ще пътува в чужбина“, посочва Одор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 23.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още