IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК заплаши Словакия с мерки заради разпускането на антикорупционна прокуратура

Закриването може да подкопае ефективността на разследванията, заяви говорител на Комисията

15:57 | 21.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската комисия заяви в четвъртък, че изпитва съжаление, че Словакия е разпуснала специалния си държавен отдел за преследване на корупцията, и предупреди, че блокът „няма да се поколебае“ да действа, за да защити финансовите си интереси, съобщава Ройтерс.

Въпреки публичните протест и предупрежденията на ЕС словашкият премиер Роберт Фицо разпусна звеното, а критиците му го обвиниха, че нанася щети на демокрацията в бившата комунистическа страна с население от 5,5 млн. души.

„Комисията изразява съжаление за разпускането на Специалната прокуратура без въвеждането на защитни мерки, с които да се гарантира, че разследванията могат да продължат ефективно“, казва говорител пред Ройтерс.

Закриването „може да подкопае ефективността на разследванията, не на последно място на нарушения, които засягат европейския бюджет“, добавя той.

Комисията ще направи оценка на последствията, казва още говорителят, и „няма да се поколебае да предприеме действие, за да гарантира спазване на правото на ЕС и защитата на финансовите интереси на ЕС“.

Говорителят не е уточнил потенциални санкции. Източници обаче казват за Ройтерс, че Комисията вероятно ще започне съдебно дело за нарушаване на законите на ЕС срещу Братислава през следващите седмици.

„Не е решено още“, казва източник, говорил под условието на анонимност. „Но го заслужават“, допълни той.

Подобно дело може да приключи във върховния съд на ЕС и в крайна сметка да доведе до финансови глоби, освен ако Братислава не приведе в съответствие пропуските си.

Съдебното дело би отнело месеци и всички наложени санкции обикновено биха били много по-ниски от плащанията, които Комисията иначе може да удържи от споделения бюджет на блока заради по-големи недостатъци, какъвто беше случаят с Унгария.

Подобно по-широко наказание засега не е вероятно, казват източници в Брюксел, тъй като Фицо досега не е оспорвал помощта за Украйна или други ключови решения, които изискват единодушие на 27-те членки на блока.

Нямаше незабавен коментар от представителството на ЕС на Словакия в четвъртък, докато лидерите на съюза се събират в Брюксел, за да обсъдят използването на печалби от замразени руски активи в размер на милиарди за закупуване на оръжие за Украйна, докато тя продължава да се бори с руската инвазия.

В събота словаците гласуват за нов президент на избори, които биха могли да дадат тласък на Фицо в стремежа му да получи по-голям контрол върху обществените медии, да смекчи антикорупционните закони и да откаже подкрепа за Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още