IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обратен завой: Словакия позволи износа на оръжия за Украйна

Със законови промени се дават правомощия на военното министерство да одобрява експорта на оръжия

11:09 | 17.01.24 г. 4
Премиерът на Словакия Роберт Фицо. Снимка: Michaela Nagyadailova/Bloomberg
Премиерът на Словакия Роберт Фицо. Снимка: Michaela Nagyadailova/Bloomberg

Парламентът на Словакия е подкрепил поправка, която ще даде правомощия на Министерството на отбраната да одобрява износа на оръжия, така че публични и частни оръжейни компании да продължат да въоръжават Украйна, съобщава Politico.

Словакия прекрати изпращането на военна помощ на Украйна в началото на октомври, още докато победителят от парламентарните избори Роберт Фицо преговаряше за сформирането на управляваща коалиция. В края на октомври новото правителство официално реши, че Братислава няма да изпраща оръжия на Украйна.

Парламентът на страната одобри законовите промени с много малко мнозинство. Президентът Зузана Чапутова преди това наложи вето на законопроекта, одобрен в ускорена процедура малко преди Коледа, с мотива, че Министерството на отбраната не разполага с експертни ресурси, за да оцени потенциалните рискове от продажбите на оръжия за международната репутация и сигурност на Словакия.

Решението на парламента е очевиден обрат в политиката на кабинета. Досега външното министерство и разузнавателната служба държаха ветото върху износа на оръжия.

Критиците на Фицо посочват, че той е използвал антивоенна и антиоръжейна реторика, за да привлече гласове към неговата партия Smer на изборите миналата година. Износът на оръжия обаче гарантира сериозни печалби.

„Олигарсите от отбранителния сектор, които стоят зад Smer, печелят много от възможността да продават продуктите си в Украйна и винаги е било ясно, че ще продължат с доставките“, коментира Ярослав Нади, министър на отбраната на Словакия в предишното правителство, което падна миналата година.

Руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. се оказа благоприятно за отбранителния сектор на Словакия. През първите седем месеца на 2023 г. производителят на боеприпаси ZVS Holding регистрира приходи от 44 млн. евро в сравнение с 40 млн. евро за цялата 2022 г. Според държавното дружество DMD Group, чийто принципал е словашкото Министерство на отбраната, увеличението на постъпленията е „до голяма степен поради агресията на Русия в Украйна“. ZVS Holding е съвместна компания между частната MSM Group, основана от чешкия оръжеен предприемач Ярослав Стърнад, и DMD Group.

ZVS Holding очаква приходите за цялата 2023 г. да достигнат около 80 млн. евро, което би било два пъти повече на годишна база.

„Почти 100 процента от производството на боеприпаси на ZVS Holding за следващите две или три години е продадено на Украйна. Решенията за увеличаване на производството, за продажби в Украйна, за присъединяване към проекти на Европейската комисия [субсидии за оръжие], това са все политически решения, взети от акционерите“, допълва Ярослав Нади.

И други компании, свързани със Стърнад, се справят добре. Фирмата за боеприпаси VOP Nováky, държавна губеща фирма, която MSM Group нае за 20 години при предишното правителство на Smer, увеличи почти четири пъти приходите си през 2022 г. спрямо 2021 г. до 77 млн. евро. Дружеството реализира и 22 млн. евро печалба при 4 млн. евро загуба за предходната година.

Подходът на Словакия към въоръжаването на Украйна е в остър конфликт с предишните изявления на Фицо. „Оръжията само удължават военните конфликти, които нямат военни решения, и ще доведат до стотици хиляди допълнителни смъртни случаи“, коментира той пред посланици в Словакия от страни от ЕС, Великобритания и САЩ на среща миналия април.

След като спечели вота през есента и се върна на премиерския пост, Роберт Фицо запя друга песен. „Ако някоя компания иска да произвежда оръжия и да ги изнася някъде, разбира се, никой няма да ѝ попречи“, коментира той през ноември след среща с вицепремиера и министър на отбраната Роберт Калиняк.

След като изкара три мандата в продължение на 10 години като министър на вътрешните работи, Калиняк беше принуден да напусне поста през 2018 г. след прословутото двойно убийство на разследващия журналист Ян Куцияк и годеницата му Мартина Кушнирова. На следващата година той основа компания на име Liwa Arms, чиято основна дейност включва продажба на оръжия и боеприпаси. Седалището на компанията е регистрирано в град в западната част на Словакия, на същия адрес като множество компании, притежавани или основани от Стърнад и неговия син Михал, включително MSM Group.

"Собственикът на имота е ZVS Holding, компания, която е наполовина собственост на словашката държава и наполовина на MSM Group“, казва Андрей Чиртек, говорител на базираната в Прага компания майка на MSM, Czechoslovak Group, като се позовава на централното управление на дружествата.

Когато Калиняк се върна в управлението в края на 2023 г., той получи ресор отбрана. Сред първите законопроекти, които коалицията на Фицо внесе, беше поправката в Закона за компетентността, която предоставя ветото върху износа на оръжие на министерството на Калиняк, въпреки че то няма капацитета да проверява оръжейни сделки.

Опозицията вижда ясен конфликт на интереси. „Калиняк ще може да елиминира конкуренцията много лесно“, коментира депутатът Вероника Ремишова от партията Za ľudí пред всекидневника Pravda. „Истинското въздействие [на изменението] ще бъде, че никой няма да получи лиценз за износ, освен ако не е одобрен от неговия бизнес конкурент и нов господар на оръжейната индустрия, министърът на отбраната Роберт Калиняк“, допълва тя.

Независимо от позицията на Фицо срещу оръжията, остава фактът, че Словакия вече е изпратила на Украйна военна помощ за 671 млн. евро, преди той да поеме властта. Това включва всичките изтребители МиГ-29 например, както и единствената батарея S-300 SAM, система за противовъздушна отбрана, наследена от бивша Чехословакия през 1993 г., около 30 бойни машини на пехотата BMP и 10 самоходни Zuzana 2 гаубици.

Следователно залогът в бъдеще не е какъв излишък от съществуващата армия Братислава възнамерява да изпрати в Киев, а кой ще спечели от новия износ - и дали сигурността и репутацията на Словакия ще бъдат защитени в този процес.

Министерството на отбраната на Словакия не е отговорило на искания за коментар от Politico. Министерството на икономиката, което досега формално отговаряше за издаването на лицензи за износ на оръжие, твърди, че не разбира защо се шуми около този въпрос. „Съставът на органите, които оценяват исканията за лицензи за износ на [оръжие], не се променя, което означава, че списъкът на органите, които ще дават становища по тези искания, не се намалява“, казва се в изявление на ведомството, изпратено на медията по имейл. „Това означава, че страховете, че международните интереси и репутация на Словакия ще бъдат застрашени, са неоснователни“, допълва се в становището.

Медията припомня също така, че през 2017 г., по време на 80-ата годишнина от основаването на ZVS Holding, Фицо – тогава в третия си мандат като министър-председател, коментира, че „ако представители на компанията дойдат при мен и кажат, че се интересуват от работа в дадена страна, моята работа е да вдигна телефона, да отида там и да лобирам за тях".

Така лидерите на Словакия възобновяват по-традиционната си роля в защитата на износа на оръжия, вместо да налагат ембарго на всеки куршум, както говореше в предизборната си кампания Роберт Фицо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 3 месеца
До: Tikva007 като няма кво да кажеш и се чувстваш отново тъъъъп... декламирай лозунги!... стара партийна мъдрост. :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
Импeраторът
преди 3 месеца
Aми те "приятелите" на Рашистан са такива :-) много са верни, но продават оръжия на украинцит и налагат санкции срещу Рашистан :-) разбира се изключение правят най-близките им - Китай, Иран и Северна Корея, които им продават оръжие на завишени цени и им изкупуват природните ресурси на безценица :-) кой как се уредил - стара поговорка ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 11
Tikva007
преди 3 месеца
*ПарАта еббавамаммата на фукарАта* - стара финикийска мъдрост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още