IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словакия официално прекратява военната помощ за Украйна

Братислава обаче ще продължи да изпраща на Киев хуманитарна помощ

15:47 | 26.10.23 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Премиерът на Словакия Роберт Фицо. Снимка: Michaela Nagyadailova/Bloomberg
Премиерът на Словакия Роберт Фицо. Снимка: Michaela Nagyadailova/Bloomberg

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо обяви официално, че правителството му спира военната помощ за Украйна.

Фицо коментира пред депутатите, че страната "вече няма да доставя оръжия на Украйна", съобщава AFP. Така той изпълни обещанието си, дадено в предизборната му кампания, посочва агенцията.

Все пак Братислава ще продължи да изпраща хуманитарна помощ на Киев.

„Незабавното спиране на военните операции е най-доброто решение, което имаме за Украйна. Европейският съюз (ЕС) трябва да се превърне от доставчик на оръжие в миротворец", посочва Роберт Фицо.

Служебното правителство на Словакия вече прекрати военната помощ за Украйна, след като стана ясно, че партията на Фицо печели парламентарните избори, и остави на редовния кабинет да вземе окончателно решение по въпроса.

Премиерът на Словакия се противопоставя и на санкциите на ЕС срещу Русия. „Няма да гласувам за никакви санкции срещу Русия, освен ако не видим анализи на въздействието им върху Словакия“, казва той.

„Ако трябва да има такива санкции, които ще ни навредят, както повечето санкции, не виждам причина да ги подкрепям“, коментира още Фицо.

Изявлението на Роберт Фицо пред парламента на Словакия беше направено само ден след като неговото трипартийно коалиционно правителство беше официално назначено. В кабинета участват партията на Фицо Smer-SD, крайнодясната и проруска SNS и Hlas-SD, отцепническа партия от Smer.

Smer-SD спечели парламентарните избори миналия месец, като това породи опасения за пропукване в западната подкрепа за Украйна. След победата на партията си Фицо каза, че „хората в Словакия имат по-големи проблеми“ от войната в Украйна и призова за мирни преговори, тъй като „по-нататъшните убийства няма да помогнат на никого".

Коалиционният партньор SNS споделя антибежанската реторика и популистките наклонности на Фицо. Председателят на партията Андрей Данко каза през юли, че окупираните от Русия територии не са „исторически украински".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 26.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 16
khao
преди 5 месеца
До: 0pk тия вече дадоха всичко съвецко дето го имаха... реално си беха спрели доста преди изборите, но новината е позитивна и е редно късий да метне още 5 иляди оррка на торището
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 27
OHЯ
преди 5 месеца
Голяма радост , че някаква си никаква държавица ще спира военна помощ !?! А Киев превзехте ли го вече , или още не е дошъл третия ден от операцията ? Жалки pycopoбчета има по тези ширини и после се чудим защо сме последни в ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 9
Гошогошев
преди 5 месеца
То,от кога казвам на Зеленския да му пратят Йовковия" Другоселец" ,ама руски превод ,щото на украински,няма да го разбере Я Тагарев или Денков да отскочат до Боряна 29 или Олеска да я поканят на неформална среща ,да така ще е най добре.Да поканят Олеска ,в някой спа център да я поканят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 15
0pk
преди 5 месеца
Малко по малко, тъй ще става. Няма все със Зеля да се занимават я. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още