IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Надпреварата между AI асистентите ще е в полза на потребителите

Големите компании трябва да си сътрудничат в развойната дейност и да са енергийно ефективни, смята Петър Иванов

21:19 | 16.05.24 г.
Снимка: БГНЕС/EPA
Снимка: БГНЕС/EPA

Надпреварата между новия асистент на Google и Chat GPT 4.o ще бъде в полза на потребителите. Това каза Петър Иванов, бизнес консултант, мотивационен лектор и бестеселинг автор, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

За да се прави изкуствен интелект в момента е необходима изключителна компютърна мощ, затова само най-големите могат да си го позволят, каза той.

„Големите компании се надпреварват като тийнейджъри и вкарват стотици милиарди долари“, отбеляза Иванов. Той изрази надежда технологичните гиганти да работят по енергийно ефективен начин – да си сътрудничат в развойната дейност, а да се конкурират на пазара.

„Надпревата е повсеместна – както между OpenAI, зад които стои Microsoft, и Google; така също Китай – Alibaba изкара нов голям езиков модел; Европа се опитва да отговаря с Anthropics... Говорим за революция в изкуствения интелект и тази седмица видяхме една революция“, каза Петър Иванов. 

Според него Chat GPT 4.o на OpenAI демонстрира подобрени качества за водене на разговор и разбира 50 езика. Справя се чудесно, включително и на български, и отговаря много по-бързо, посочи той. Новият модел може да възприема видео или информация от споделен екран при десктоп версията. Комуникацията през говор, текст или видео е много по-непосредствена е и реакцията е много по-бърза, коментира Иванов.

Проектът Astra на Аlphabet за дигитален асистент ще навлиза все по-масово, като се наблюдава качествено ново ниво на услугата. Системата е тренирана на много повече данни и дава много по-интелигентни отговори и може да свърши много повече нива, каза Иванов. Google вкарва изкуствения интелект в търсачката си, което би трябвало значително да подобри услугата.

Китай бързо наваксва изоставането си в сектора на изкуствения интелект и моделът на Alibaba има огромни възможности за скалиране. Китай също така не е толкова ограничен от етичните рамки в развитието на AI, възприети от Европа и донякъде САЩ, каза Иванов. Близкият изток с огромните си инвестиции и модела Falcon на OAE се нарежда на трето място в световната AI надпревара и едва след това идва Европа с Anthropics.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 16.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още