IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставчик на Volkswagen преразглежда своя бизнес с батерии

Компанията Umicore смени и изпълнителния директор Матиас Мидрайх с вицепрезидента на отдела за катализатори Барт Сап

21:16 | 16.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Umicore SA, основен доставчик на Volkswagen AG, смени своя главен изпълнителен директор и ще преразгледа плановете си за разходите за бизнеса с материали за батерии поради забавянето на търсенето на електрически превозни средства в цялата индустрия, съобщава Bloomberg.

Барт Сап, изпълнителен вицепрезидент за бизнеса на Umicore с катализатори, който произвежда ключови компоненти за превозни средства с двигатели с вътрешно горене, поема поста от Матиас Мидрайх като главен изпълнителен директор от четвъртък. Мидрайх създаде съвместно предприятие с VW, което планира да инвестира 3 млрд. евро в производството на нови материали за батерии от следващата година.

„Това е неприятна изненада“, коментира Чарли Бентли, анализатор в Jefferies.

Компанията все още не е постигнала нито една от бизнес целите си за материалите за батерии, така че съобщението „предлага отрицателен прочит“ за оперативните резултат, добавя Бентли.

Акциите на Umicore поевтиняват с цели 11%, отчитайки най-рязкото понижение в рамките на деня от юни 2022 г.

Umicore се позова на по-бавния растеж на търсенето на материали за батерии за електромобили като причина да започне преглед на бизнеса. Компанията ще сподели първоначалните констатации, когато публикува финансовите си резултати за първата половина на годината на 26 юли.

Мидрайх, който преди това работи за доставчиците Forvia и Continental AG, успя да подпише споразумение през 2022 г. за доставка на материали за батерии с Automotive Cells Company, съвместното предприятие между Stellantis NV и Mercedes-Benz Group AG. През октомври Umicore намали приблизително с една четвърт бюджета си за капиталови разходи за четирите години до края на 2026 г., свивайки мащабите на плана си за разходи до 3,8 млрд. евро от около 5 млрд. евро преди това.

Цената на акциите на Umicore се срина по-рано тази седмица, след като белгийската държавна инвестиционна компания разкри, че е придобила 5% дял в компанията. Umicore е загубила приблизително две трети от пазарната си капитализация от август 2021 г., което води до оценка от 5,16 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 16.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още