IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин се постара да намери победа за руснаците и много му повярваха

75% от руснаците подкрепят войната в Украйна, но не може да се каже дали някои от тях просто ги е страх да споделят мнението си

20:41 | 16.05.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Думата "победа" е навсякъде в Москва през последните дни - по билбордове край магистралите, по развяващите се червени знамена, на изложението на трофейната западна техника от бойното поле в Украйна, пише в коментар кореспондентът на The New York Times Валъри Хопкинс от руската столица.

"Победа" присъства и в посланията, които прави руският президент Владимир Путин след своята показна изборна победа, докато руската армия бележи успехи в своята офанзива, започнала в началото на годината.  "Обединени ще победим", заяви той по време на пищната церемония по инаугурация преди седмица. Два дни по-късно Русия отбеляза края на Втората световна война, наричан в страната Деня на победата - едни от най-големите празници.

През първата година на войната руснаците бяха шокирани и засрамени, през втората - се опасяваха от втора вълна на мобилизация. В третата  година от началото на войната, на фона на успехите на фронта и слабостите на западните санкции, много руснаци изглеждат готови да приемат войната и да"прегърнат" идеята за победа над заплахите идващи от Запада.

Един от начините се оказа изложбата на пленена или унищожена западна техника в Москва. На всеки танк или бронирана машина е поставено знамето на страната, която го произвежда. По този начин у руснаците се наслагват усещанията, че действително воюват срещу целия свят.

"Когато гледаш всички тези знамена, ясно е, че целият свят доставя оръжие. И разбираш, че това е световна война. Че Русия е срещу целия свят, както винаги", коментира 43-годишният Андрей, дошъл на Червения площад, за да отбележи празника на 9 май.

Участници във войната се връщат в ковчези, но те не са част от семействата на елитарната Москва. Тяхната смърт само подсилват идеята как страната воюва срещу света.

Изложбата действително има огромно влияние - руснаците се подиграваха на загубите на украинците, снимайки се край разрушената техника, вдигнали победоносно юмруци, и на неуспеха на западните санкции, отбелзява още Валъри Хопкинс в своя материал за NYT. Според нея сред хората се увеличава процентът на тези, които поддържат "вечен" мандат за Путин, защото е необходим по-дълъг мандат, за да бъдат постигнати целите.

"Русия е толкова сложна, мултиетнична държава, че за да я разбереш и управляваш, е нужен повече от един мандат", казва Олег Панчурин, който е ветеран от войната в Украйна, и допълва: "Ако става въпрос за Путин, ще съм щастлив да управлява и 10 мандата". 32-годишният бивш военен е върнат в Русия, след като е бил ранен от дрон в Запорожката област.

Други се радват, че Русия се е справила с ЛГБТ.

Проучване на независимата организация "Левада" показва, че 75% от руснаците подкрепят войната в Украйна. Заради забраните за протести и липсата на публичност на обратната теза, вероятно много руснаци се притесняват да споделят своето мнение, смятат анализатори.

Победата се простира и извън бойното поле - противно на анализите санкциите не се възприемат като проблем в руското общество - Кремъл реално ги представя и като възможност за руската икономика. За хората те са възможност за обединение и подкрепа на руското. А въпреки терористични атаки като тази в Крокус Хол" и други конфликти в обществото, все повече руснаци започват да вярват, че Путин е гарант за стабилността на страната. Посещението  му в Китай не подчертава изолацията на страната (на фона на ограниченият брой държави, които той посещава), а напротив показват съюз с друга световна сила, която се противопоставя на Запада.

Как ще се отрази развитието на войната в Украйна е трудно да се прогнозира, но засега е видно, че Путин създава усещането, че победата е близка, а много руснаци му повярваха.

Критиците на управлението са притеснени, че няма никаква алтернатива на Владимир Путин, а гласовете против се притискат. Все повече хора започват да вярват, че промяна може да има едва след отстраняването на Путин.

48-годишната Юлия също чувства безнадеждност. "Не виждам изход", допълва тя и както и повечето интервюирани, отказва да сподели фамилията си. Тя е една от посетилите гроба на Алексей Навални, който почина в затвора.

Според Андрей Колесников, анализатор в базирания в Москва "Карнеги Център", отговарящ за Русия и Евразия, смята, че може да се стигне до вариант, че след края на Владимир Путин хората ще плачат по улиците, защото няма да знаят как да продължат да живеят. Това се случи след смъртта на Сталин, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 16.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 5
zelka007
преди 2 седмици
До: Ckъcaнa_Ушaнka ... хаха ... тошко табуретка тапицирана на папагалчета ... баце , вари го печи го все на левият тротоар си ... значи туканка целодневно ни завираш в очите , оперението си в цвят на дъгата ... ама ако беше при зануленият щеше в килия до Навални да сортираш камъчета за венецианската мозайка за дачата на шойгу ... ако беше при сидзидръндрън , щеше да бършеш от прах фотоволтаиците в пустинята ... ако беше при аяталоасите , щеше да въртиш манивелата на некой уранов обогатител ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 10
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 седмици
До: zelka007, Пък на кой му пука за западния Тролетариат, с неговите Лгбт, Бинарни, Биполярни, Ковидоваксърски и още други свойства? Хич не ми пука, да мрът ако щът!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 13
zelka007
преди 2 седмици
кой му пука за рассийският пролетариат ... ?! ... на рассийският пролетариат не му пука за него самият , та за некой друг , и ние па да го жалим ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още