IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин ще опита да изкопчи от Си сделка за "Силата на Сибир 2" и подкрепа за войната

Руската икономика става все по-зависима от Китай и това се приема със смесени чувства от руските компании

19:07 | 15.05.24 г. 11
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В четвъртък (16 май) започва двудневната визита на руския президент Владимир Путин в Китай,  която ще е първото пътуване извън Русия след встъпването му в длъжност преди броени дни. Анализаторите внимателно следят развитието на отношенията между лидерите на двете страни, които вече не веднъж демонстрираха приятелството си.

CNBC отбелязва, че при своето пътуване Путин ще поиска три неща от своя китайски колега Си Дзинпин - сделка за "Силата на Сибир 2", възможността Русия да използва китайски юани при търговията си с останалия свят и подкрепа за войната.

От години Русия работи за реализация на проекта за разширяване на газопровода, по който тече газ от находищата в Сибир. До този момент обаче Москва се затруднява да намери финансиране на строителството, а след въвеждането на санкциите на Запада върху доставките на технологии и оборудване за енергийния сектор е под въпрос дали технически може да изпълни строителството сама.

До този момент няма никакви индикации от страна на Пекин, че ще инвестира в газопровода. Преди година, по време на визитата на Си в Москва, двете страни не подписаха споразумение, въпреки че имаше такива очаквания. Вместо това Китай отпусна финансиране за конкурентен проект на Туркменистан с капацитет 30 млрд. куб. метра газ годишно.

По план по "Силата на Сибир 2" ще текат 50 млрд. куб. метра и макар и да е смятан за един от източниците за диверсификация на пазарите за "Газпром", той е крайно недостатъчен да замести загубата на европейските пазари. Още повече, че според оценки на различни наблюдатели продажбите са със значителни отстъпки в цената, получени именно заради руските надежди "Силата на Сибир" да тръгне.

Експерти отчитат липсата на движение и по другите основни въпроси, с които Путин пристига в Китай. Позицията на Си за войната в Украйна е мъглява. Преди време страната представи план от 12 точки, който да сложи край на войната, но той не беше приет добре в Киев, защото не предвижда изтеглянето на руските войски от окупираните територии и като цяло отразява виждането на Москва за края на войната. Китай заяви още в началото на войната в Украйна, че подкрепя нейната териториална цялост, но очевидно това не пречи на отношенията с Москва, наричайки и военните действия между двете страни "конфликт", което също дразни Киев.

Сега Путин отива в Китай след отварянето на още един фронт във войната и успехи на бойното поле след забавената повече от шест месеца помощ за Украйна от САЩ. CNBC отбелязва, че Путин ще опита да покаже своите военни успехи в преговорите със Си, за да постигне своите цели.

The Wall Street Journal цитират данни от американското разузнаване, според които Китай все пак оказва подкрепа за Русия във войната в Украйна. Пекин доставя оптика, чипове и други части за дронове, които Русия не може да произведе сама.

Русия става все по-зависима от Китай в търговско отношение и по думите на на Александър Габуев, директор на направленията Русия и Евразия в центъра "Карнеги", базиран в Берлин, страната сама се позиционира като "васал на Китай".

В Русия не искат да признаят своята зависимост и обясняват, че са партньори с Китай. След изолацията на Запада Китай заема дял от 33% от руската търговия, а делът на Русия в китайската търговия е 4%. Данните показват, че продажбите на китайски автомобили в Русия се удвояват през 2023 г. спрямо 2022 г., а местният производител "АвтоВаз" коментира, че е изтласкан от пазара от големите отстъпки, които предлагат китайците. Автомобилите "Лада" вече не са най-продавани в Русия, оплакват се от "АвтоВаз".

Друг ключов производител пък изглежда няма нищо против тази зависимост - "Норилски Никел" коментира, че щом няма начин за диверсификация, то е по-добре да се интегрира по-добре в Китай.

Въпреки разширяването на дисбалансите, обединението на двете държави предизвиква все повече главобория на Запада. Все по-често се чуват и предупреждения, че Китай ще успее да помогне на Русия да спечели войната в Украйна, след като САЩ и Европа не се мобилизираха в подкрепа на Киев.

По време на визитата на Си Дзинпин в Европа през миналата седмица редица европейски лидери се опитаха да получат обещание от китайския лидер, че ще спре да подкрепя руската военна индустрия. Преди това за същото призова и американския държавен секретар Антъни Блинкен по време на визитата си в Пекин. Сега анализаторите ще следят внимателно сигналите от Пекин по време на срещите на Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 седмица
Само ,че на *** му отказаха поток-2 :) На кой му трябва газ след 20-30 години няма да има нужда от нея ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 16
zelka007
преди 1 седмица
До: Ckъcaнa_Ушaнka ... тошко кърпеният (цензура) ... некво разстройство ли те прихвана ве ?! то така става като изхода го ползваш за вход ... мъжко кроасанче ... :))) ... не се става лесно от тесен социалист широк ... бая сбирки на беснистрашнипенции , атака и възраждане си требват ... ам ти си упорит ... дерзай , още можеш !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 8
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: "00", айде лягай си, че става късно. Утре от рано пак застъпваш дневален тука. С поредните порции дървени пардесюта. .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 8
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: Ckъcaнa_Ушaнka **** - тъъпомера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 8
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: "00", браво, само така, продължавай ......:):) чупиш *** тотално. Професоре :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 18
zelka007
преди 1 седмица
До: Ckъcaнa_Ушaнka ... хаха ... тошко дълбокото гърло с многото акаунти (mavi , тиквеник007 , сКъсана-*** , сКъсана_ушанКа , mule2 , и пр.) ... с тез разработени гласни струни из механите , ненадминат певец на рассийски романси , не може и сборният хор на пайнер да стигне ... редко срещана мъжка кифла си ... :))) ... добре , че с теб свършва генетичната линия , природата го е измислила ... удари неколко минуса да вдигнеш гребена ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 8
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: Ckъcaнa_Ушaнka, само го правете с предпазни средства, че да не се прАкват нЕкви недоразумения, като например "кухото зеле", "евроИТ тоалетен специалист ", разни подобни!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 7
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
оооо дуета си свири нещо по микрофончетата? Нема лошо - правете любов, а не война!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 23
zelka007
преди 1 седмица
До: khao ... тошко меката китка ги назнайва тез неща с инструктажа при пасоль митрофанова ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 26
khao
преди 1 седмица
Малкия мъж, като послушен васал е привикан от шефовете за инструктаж... до последния руснак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още