IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Новатек" ще опита да спаси проекта за втечнен газ "Арктик СПГ 2" с руско оборудване

Москва заяви, че ще стартира работата на комплекса въпреки санкциите, но още не може да намери алтернатива на някои от ограниченията

16:42 | 13.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Газовата компания "Новатек" промени проекта за ключово оборудване на комплекса за втечнен газ "Арктик СПГ 2", залагайки на руски машини, пише "Комерсант". Компанията опитва да намери решение за завода, след като санкциите на САЩ блокираха доставките на оборудване.

Плановете за проекта предвиждат изграждането на три производствени мощности, всяка с капацитет от 6,6 млн. тона втечнен газ годишно. Първата е изцяло завършена през 2023 година, но така и не може да започне работа, защото ѝ липсват танкери за превоза на продукцията. От руската компания съобщиха, че планират да започнат работа въпреки санкциите, но все още нямат варианти за транзита на произведената продукция.

За втората производствена линия сега пък се търсят турбини, необходими за електрозахранването. "Новатек" ги е поръчала на китайската компания Harbin Guanghan Gas Turbine, която обаче вероятно няма да изпълни заявката навреме. Според документ от държавната комисия по енергетика през април от компанията са съобщили, че се отказват от китайската поръчка и са заявили три турбини ГТЭ-170 на предприятието "Силови машини" на Алексей Мордашов.

Анализатори обаче предупреждават, че те са по-малко маневрени, което създава повече рискове при работа в затворена система за електрозахранване. Независимият експерт Юрий Мелников коментира пред "Комерсант", че не очаква проектът да бъде включен в енергийнта мрежа на Русия, тоест няма да има резервно захранване и възможност за стабилизация на параметрите при колебания.

Руското издание отбелязва още, че през 2023 година "Силови машини" проведоха тестове на първите си производствени образци на тези турбини. Очаква се сега да бъде осъществена и първата доставка в Мурманск по поръчката на "Новатек".

Първоначално компанията трябваше да получи оборудването на американската компания Baker Hughes, но санкциите, които въведе ЕС за доставка на оборудване за енергийния сектор, блокираха доставката. Оттогава "Новатек" търси различни варианти за покупката на оборудването и по информация на "Комерсант" още тогава е имало разговори със "Силови машини", но първите производствени образци вече са били продадени. Първата турбина ще бъде поставена в ТЕЦ "Татнефт" в Нижнекамск.

През юни 2022 година от "Силови машини" коментираха, че имат договори с "Татнефт" и "Интер РАО" и могат да осигурят турбини за "Новатек" едва през 2025 година. От "Татнефт" не са отговорили на запитването дали има промяна в срока за доставка, а от "Интер" потвърждават, че очакват първата си турбина през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 13.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още