IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Новатек" пуска новия проект за втечнен газ въпреки санкциите

Част от акционерите в него се отказаха от участие заради опасността от санкции, налагани от САЩ

10:58 | 28.12.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Въпреки санкциите "Новатек" ще даде начало на проекта за втечнен газ "Арктик СПГ- 2" (Arctic LNG - 2), съобщава Bloomberg. Очакванията са, че първите доставки ще бъдат на пазара през първото тримесечие на 2024 година.

Част от акционерите в проекта се отказаха от участие заради опасността от санкции, налагани от САЩ. Говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова определи действията на САЩ като "неприемливи", особено що се отнася до толкова голям международен проект. Според нея санкциите ще имат ефект върху енергийния баланс на много страни.

Русия има план да утрои производството на втечнен газ до 100 млн. тона годишно към 2030 година. Но плановете вероятно няма да могат да бъдат реализиран в такъв обем заради санкциите към "Новатек" и желанието да използват алтернативни пътища (през Северния морски път), за които ообаче още няма достатъчно танкери.

"Новатек", която е основният производител на втечнен газ в Русия, уведоми част от своите потребители, че може да има нарушения на доставките заради форс мажор. Част от акционерите също се позоваха на извънредните обстоятелства ,за да се откажат от проекта, сочат още публикации в руски медии. В него руската "Новатек" има дял от 60%, а останалите акционери са френската TotalEnergies, китайската CNPC и консорциум между японските Mitsui и Jogmec, като всеки от тях държи дял от 10%.

Капацитетът е около 19,8 млн. тона годишно, но първоначално производството ще бъде около 6,6 млн. тона.

Част от доставките на руския втечнен газ могат да се насочат към ЕС - общността не налага санкции срещу газовия сектор на Русия.

Публикация в "Коммерсант" сочи, че Русия търси ниша за своя газ и пазарът на втечнен газ дава тази възможност. Изданието сочи данни от свои източници, които показват, че добивът на газ в страната в периода януари - ноември 2023 година намалява с 3% спрямо същия период на 2022 година. Но добивът на "Газпром" - единствен износител на руски тръбен газ, е с почти 10% надолу - до 366 млрд. куб. метра.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 28.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 19
khao
преди 3 месеца
До: Alex Silver ае, че го движите тоя процес от 50 години... до тогава удри със санкции върху ботоксовото джудже, убиец на деца и на свои ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 10
Alex Silver
преди 3 месеца
Какви санкции, какви 5 цента ве? Санкции може да налага единствено СС на ООН. Всичко друго е незаконна самодеятелност на разюздан хулиган, който си търси майстора. И ще си го намери. Както селския хулиган, който накрая го хващат и го набиват основателно. Отказът от долара е такава мярка. Процесът вече е задвижен. А шафките ще си останат заклети иббрикчии, защото те друго не могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още