IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на танкери-ледоходи и санкции замразяват плановете за втечнен газ на Русия

Москва иска да използва Северния морски път за доставките до новите си газови пазари

09:58 | 24.12.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия има цел да увеличи дела си на пазара за втечнен газ от 8% днес до 20% през 2030 година - важна задача на фона на ограничените доставки на тръбен газ за Европа. По данни на Евростат към третото тримесечие на 2023 година руският газ е едва 6,5% от целия внос на газ в ЕС, където новите лидери на пазара са Норвегия и втечненият газ от различни дестинации (основно САЩ).

Руските усилия обаче трудно ще бъдат осъществени и причината е липсата на танкери - ледоходи, както и заради санкциите на Запада, пише Ройтерс , позовавайки се на свои източници от сектора. "Новатек" - основният руски участник на пазара на втечнен газ, обяви извънредно положение във връзка с развитието на проекта Arctic LNG 2 за втечнен газ заради санкциите на САЩ. Съоръженията трябваше да заработят до края  на годината, или до началото на 2024 година.

Arctic LNG 2 е с капацитет за производството на 19,8 млн. тона втечнен газ годишно, сочат разчетите на "Новатек". Според източници на Ройтерс плановете за първите доставки от него се изместват с няколко месеца - към второто тримесечие на 2024 година.

Русия планираше да навлезе на пазара на втечнен газ през Северния морски път, за да намали времето и разходите по доставките за потенциалните си пазари в Азия. По тази дестинация времето за доставка се намалява с 40% спрямо доставките през Суецкия канал, сочат изчисленията на Москва.Условията за преминаването на танкерите по този маршрут обаче са доста предизвикателни.

"Новатек" разполага само с три танкера-ледоходи, сочат официалните съобщения на компанията. Очакват се още 15 такива танкери, които са способни да преминават през двуметрова ледена покривка, които се строят в корабостроителницата "Звезда". Още шест трябва да бъдат предоставени от южнокорейската Hanwha Ocean, като три от тях са поръчани от "Совкомфлот". Тази доставка е отказана заради санкциите срещу руската комапния, коментираха от Hanwha Ocean.

Руски анализатори коментират, че цялата инфраструктура за превоза на втечнен газ през Северния морски път не е налична и няма да е готова преди 2030 година. "Ледените" танкери бяха поръчани през 2020 година."Совкомфлот" потвърди, че има забавяне в доставките, но те ще бъдат доставени през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 24.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 7
aldy
преди 4 месеца
За какво са им на руснаците танкери-ледоходи, след като по СМП се осигурява перфектна проходимост за всякакви кораби с наличните ледоразбивачи? Само тези на СМП са в пъти повече от всички ледоразбивачи на Щатовете. Някой пак се е пообъркал от мерак да удари в земята "Работническо дело" от недалечното минало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 13
mr. Yoda
преди 4 месеца
До: Alex Silver: ФАЩ имат 1 !! И ги е страх, и това старило да не се счупи, че ще станат за смях на кокошките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 13
Alex Silver
преди 4 месеца
РФ има 52 ледоразбивача. ФАЩ 5. РФ в момента строи още 4 атомни ледоразбивача. На всичките стъклоповдигачите са с врътка, за да не се хаби излишно атомната енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 16
zelka007
преди 4 месеца
рассийска му работа , мегаломанска неграмотност ... !! ... автоматичен стъклоповдигач не могат да сглобят за отечественная , карат с врътка , тръгнали в бизнеса с втечнен газ да се бутат ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още