IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще опита да стане водещ доставчик на втечнен газ за Китай през Северния морски път

Руският вицепремиер Александър Новак покани китайския бизнес да участва в разработването на перспективни находища на въглеводороди

21:52 | 19.10.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Русия има план да използва Северния морски път, за да стане водещ доставчик на втечнен газ за Китай, коментира вицепремиерът на Русия Александър Новак, цитиран от Ройтерс. Той е част от руската делегация, водена от президента Валдимир Путин в Китай за форума "Един път, един пояс".

В момента Русия е четвъртият по обем на доставките доставчик на втечнен газ за Китай, конкурирайки се с Катар, САЩ и Австралия. Страната увеличава и доставките на тръбен газ до 22 млрд. куб. метра през 2023 година, след около 15-16 млрд. куб. метра през 2022 година.

Руският вицепремиер коментира в Пекин още, че има голям потенциал за увеличаване на доставките на енергоресурси по дългосрочни договори между двете страни. Новак покани и китайски компании да участват в разработването на перспективни находища на въглеводороди, допълва още ТАСС. Той отчете и възможностите за съвместно производство в горивния и енергийния сектор, а продукцията маже да бъде изнасяна към трети страни.

Северният морски път започва от Мурманк, покрай границите на Русия с Норвегия и в близост до Аляска. Той се разглежда в Русия като алтернатива на пътя през Суецкия канал, съкращавайки съществено времето за морски транспорт между Европа и Азия, където са новите пазари на Русия след като изгуби Стария континент след войната, която започна в Украйна. Преносът на товари обаче е предизвикателство през зимния сезон.

Плановете на Русия са да пренася по 80 млн. тона товари през Северния морски път през 2024 година и към 150 млн. тона към 2030 година. Според Новак през това трасе само към Китай могат да се пренасят около 50 млн. тона годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 6
evlogi
преди 6 месеца
До: adimos Е той поне платен, пък вие най-обикновени полезни ид.иоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 8
adimos
преди 6 месеца
*** , платен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 12
zelka007
преди 6 месеца
големите рассийски енергийни проекти - големи празни приказки ... (императорът) ... няма какво да добавя ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още