IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром": Доставките на газ за Китай и Западна Европа скоро ще се изравнят

Енергетиката е сред основните теми в двустранните срещи между Китай и Русия на форума "Един пояс, един път"

13:20 | 18.10.23 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Доставките на "Газпром" на тръбен газ за Китай скоро ще се изравнят с тези за Западна Европа (основно пазара на страните от ЕС), прогнозира ръководителят на руската компания Алексей Милер пред журналиста от Россия 1 Павел Зарубин. Милер е част от делегацията на руския президент Владимир Путин в Пекин за участие във форума "Един пояс, един път". Очакванията са една от основните теми на двустранните срещи между Русия и Китай на различни нива да бъде енергетиката.

В руската делегация на срещата с китайския президент Си Дзинпин присъстват още имената на ръководителите на "Роснефт" Игор Сечин, на "Росатом" Алексей Лихачов и на "Новатек" Леонид Михелсон, става ясно от списъците на Кремъл.

От началото на войната в Украйна "Газпром" постепенно загуби европейските си клиенти. През 2019 г. доставките на газ за европейските страни (ЕС и Турция) достигнаха 200 млрд. куб. метра. Компанията държеше и около 40% дял от вноса на природен газ в Европа. Сега обаче делът е под 10% и очакванията са, че износът към страните от ЕС ще достигне около 21 млрд. куб. метра през тази година. Руският гигант вече продава ограничени количества газ само към няколко държави, сред които Унгария, Италия и Австрия.

На този фон прогнозата на Милер наистина звучи съвсем вероятно - през 2022 г. "Газпром" увеличи доставките на газ за Китай до 15 млрд. куб. метра. Очакванията са, че до края на тази година доставките вероятно ще достигнат 22 млрд. куб. метра.

Досега Китай отказва да инвестира в развитието на инфраструктурните проекти, свързващи газовите находища в Сибир с централна Азия. Русия има предложение за увеличаване на капацитета на "Силата на Сибир 2" до 48 млрд. куб. метра годишно (тоест колкото бяха обемите на доставките за Германия преди войната в Украйна), но планирането на трасето все още не е започнало, а "Газпром" търси финансиране на проекта.

Енергетиката беше основна тема и за първата двустранна среща очи в очи на лидер от ЕС с руския президент Владимир Путин. Павел Зарубин публикува кадри, на които се вижда, че премиерът на Унгария Виктор Орбан пристига в резиденцията, в която е настанен Путин в Китай. След срещата, която се състоя във вторник (17 октомври), Орбан коментира, че страната му прави всичко възможно да запази отношенията си с Русия. Орбан е единственият лидер от ЕС, който е част от форума "Един пояс, един път". 

Външният министър на Унгария Петр Сиярто пък беше категоричен днес, че страната действа в области, които не са засегнати от санкциите и работи за защита на своите интереси. Страната получава около 4,5 млрд. куб. метра газ годишно от Русия, като основната част от тях - през "Турски поотк" и територията на България.

ЕК дейстително не въвежда санкции за вноса на газ от Русия, макар че препоръча договорите с "Газпром" да не бъдат преразглеждани и продължавани. Ограничения няма и срещу втечнения газ от Русия и ядрения сектор, макар че такива призиви се чуха в пленарната зала на Европейския парламент във вторник.

Страните от общността наложиха ембарго единствено за вноса на въглища и на петрол в сектора на енрегетиката. По отношение на петрола обаче има изключения - тръбните доставки са извън санкциите, от което се възползват Полша, Чехия и Словакия. България има дерогация от забраната за внос на руски петрол от морските терминали до края на 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 6 месеца
До: Скъсана_Ушанка, Ущанков, ти по-добре кажи докъде стигна с Чаира. Или просто толкова си можете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
До: dobaЕй това е истинския патрЕот - кат му кажат москалите колко са зле и той почва да квиичи - *** ние сме по-зле бе. Браво, иначе подобните теари наричат други "предатели".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
Хаха, тчно така, газът за Западна,Европа намалява до ниво, колкото за Китай. Щот таварищ пияниците освен на магарета да го возят към Китай, щото голям газопровод няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
doba
преди 6 месеца
До: zelka007, Зелков, чайниците и Съюза каквото са построили и поддържат, не може да ги стигнем. Ние една ПАВЕЦ Чаира не можахме да ПОПРАВИМ като хората, хех. Да видим дали ще можем да я подкараме изобщо... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
zelka007
преди 6 месеца
чайниците си имат две наум ... рашибозуците не могат да правят и поддържат турбини , саботират ги , заливат ги с масло ... освен това периодично взривяват тръби и режат кабели в пристъпи на патриотизъм ... и постоянно дърдорят и популяризират за некви ваучери за храна - рубли , дет са за вътрешна государствена употреба ... всичко това съчетано с претенции за цар блато , цар джамия и цар бомба ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още