IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП: Европейските санкции нанасят удари върху путинизма

Руската икономика се превръща във военна, но производството на оръжия не носи просперитет за хората, смята комисар Рейндерс

14:35 | 17.10.23 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Нито една санкция не е поставила авторитарен режим "на колене", но ги кара да търсят скъпи алтернативи, а европейските мерки нанасят "удари върху путинизма". Това беше коментирано в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург по-рано днес (17 октомври). Европейските депутати ще гласуват резолюция с насоки към останалите европейски институции по време на пленарната сесия през ноември.

Страните от ЕС наложиха ограничителни мерки в общо 11 пакета, като последният беше одобрен през пролетта на 2023 година. Чрез тях беше наложено петролно ембарго, ограничен бе достъп до стоки с възможна двойна употреба и нови технологии, както и други санкции за руската икономика.   

По време на дебатите относно ефективността на санкциите срещу Русия, въведени от ЕС заради войната в Украйна, комисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейнедрс коментира, че руската икономика се превръща във военна икономика, но "производството на оръжия няма да донесе просперитет на руснаците".

Русия много внимателно публикува данни за състоянието на икономиката си, но е видно, че санкциите на ЕС дават резултат, обобщи комисарят. Той допълни, че едно от най-големите предизвикателства обаче е, как да бъдат избегнати "пробивите" в мерките и начините Русия да ги заобиколи. От трибуната на ЕП Рейндерс анонсира, че се водят разговори за ограничаването на начините за заобикаляне на вторичните санкции и ЕК обновява насоките за изпълнение на мерките.  

Рейндерс отчете, че приходите в руския бюджет от продажбата на петрол и природен газ намаляват, а разходите за войната - растат. През тази година се очаква бюджетният дефицит да бъде 1,7 трилиона рубли (почти 17,5 млрд. долара). Блокираните средства на руската централна банка в размер на 300 млрд. евро, оказват натиск върху рублата, което кара властите да предприемат допълнителни мерки.

Действията на централната банка стават все по-рестриктивни в опит за ограничаване на инфлацията (която достигна 6% през септември), беше частично върнат и капиталовия контрол.

Сред мерките за стабилизиране са и изземването на активите на чужди инвеститори, което пък ще забави възстановяването на доверието в руската икономика за дълго време, каза още Рейндерс.

Санкциите нанасят удари на "путинизма"

По време на дебатите голяма част от европейските депутати отхвърлиха тезата, че санкциите не работят и в пленарната зала се чуха предложения за още по-тежки ограничения - забрана за внос на втечнен газ от Русия, намаляване на тавана на цената на петрола от 60 на 30 долара за барел, както и ограничаване на движението на руски петролни танкери и задължителни застраховки и централизиран контрол за изпълнението на санкции.

Депутати предложиха още мерки и срещу търговията с руски диаманти, за които намекна преди дни и белгийския премиер Александър де Кроо, както и срещу руската ядрена корпорация "Росатом" и патриарх Кирил. Поискано беше и разширяването на санкциите срещу Беларус, като президентът Александър Лукашенко беше определен като "съучастник" на Русия в тази война.

Дидие Рейндерс обаче отбеляза, че не е толкова важно колко санкции се налагат, а как те се спазват, както и че се работи с трети страни, за да бъдат ограничени възможностите на Русия да финансира войната си.

Военният бюджет на Русия за 2024 година се увеличава със 70%, средствата хазната намаляват, но Москва продължава да води война, коментираха още европейските депутати. Някои от санкциите са довели до обратен ефект - замразяването на активи например върна активи за 50 млрд. евро обратно в Русия.

За малка част от европейските депутати обаче санкциите по-скоро вредят на европейската икономика, отколкото на Русия, сочейки ръста на инфлацията в общността. Те не помагат на Украйна и трябва да бъдат премахнати, коментираха още от трибуната на ЕП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 3
stonasto
преди 6 месеца
До: valentino29 Ами,льохман,ако си вярваш на смехориите,що не хващаш първият влак за Блатная?!?Ммм?? Викаш,след година-две ,Прасия ще е новата Швейцария,а Германия и Франция като Венецуела и Иран...От къде ви намират такива полюционисти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 7
valentino29
преди 6 месеца
"Бедрянс" да се чете Бердянск. Клошар,бивш видински каруцар:,все още се подвизаваш в бунището investor,...много поздрави да пратиш на оня с многото акаунти дето не ги полва.! : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 12
khao
преди 6 месеца
До: valentino29 а летището в Бедрянс к нови 100 000 кубични метра! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 8
valentino29
преди 6 месеца
До: СкъсанаУшанка,Скъсан ,още ли не можеш да се закърпиш?!,пусни си IBANада те подновим с нова ***. : ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 9
valentino29
преди 6 месеца
Алмаз антей се сдоби с нови 100 000 кв.м. производствени халета.!: )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 10
mr. Yoda
преди 6 месеца
Трябват ми едни *** пропагандисти за сайт. 4000 лв. по тарифата. Кандидати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 17
penkiler1415
преди 6 месеца
Производството на оръжия носи огромни доходи... ако ги продаваш а не ако ги използваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 12
0pk
преди 6 месеца
Комисар Рейндерс, може да сподели мислите си по повод това, как производството на оръжия не носи просперитет за хората, с лидерите на НАТО и да се опита да ги убеди - да не прахосват пари за танкове, кораби и ракети по разни украини и израели, а да ги инвестират например в болници, пътища, соларни и вятърни паркове, съоръжения за съхранение на енергия. Е дори зелкича би се съгласил, че подобни богоугодни дела силно ще подкрепят растежа на икономиките в цивилизования свят. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 15
andy
преди 6 месеца
"ЕП: Европейските санкции нанасят удари върху путинизма" Така им се пада на opkiте! А пък ние цъфтим и връзваме! Икотомиката е на 6! Парите направо валят от небето. Влизаш в магазина. Взимаш от всичко по 10 бройки. Не, че ти трябва, ама то такава еФтиния, че просто пълниш количката без да мислиш. Нека има! Аферим машала на великите наглосаксонски мъдреци!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 27
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
До: valentino29 Копейко изклесана, тия глупости, дето ги пишеш, явно са ти ги дали на листче. Мордорската "икономика" е от африканско арабски тип - добив и преработка на природни ресурси и производство на морално остарели темекии от миналия век, дето украинците им ги разфасоват на конвейер, кви "положителни динамики", кви 5 лева бе??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още