IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът на рублата показа пукнатина в руската икономика, която може да се задълбочи

Санкциите са бавната отрова на Запада за Москва, смятат анализатори

14:40 | 03.09.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Сривът на стойността на рублата през август показа пукнатина в крепостта на руската икономика, която бързо беше запушена с действията на икономическия екип в Москва, пише АР. С повишаването на основния лихвен процент спадът на руската рубла беше задържан. Засега.

Действията на централната банка обаче не могат да скрият дилемата на руската икономика - как да финансира своята военна операция без да срине националната валута, да прегрее икономиката с инфлация, която не е желана и от политическа гледна точка. Повишаването на лихвата укрепва националната валута, но в същото време "задушава" онази част от икономиката, която не е свързана с икономиката, казва Янис Клуге от Института за международни въпроси и сигурност в Берлин.

Според него това покзава приоритетите на Москва - подкрепа за войната, за сметка на благосъстоянието на домакинствата. В дългосрочен план този избор ще подкопае икономическия ръст, а без чуждите инвестиции Русия ще изпитва проблеми за някои производства и ще внася повече.

"Това означава, че в бъдеще руските граждани няма да могат да си позволят същото ниво, същият начин на живот, както в последните години", казва Клуге.

Животът в Москва днес тече нормално, въпреки санкциите, които налага Западът и излизането на популярни брандове от руския пазар, пише още АР. Ресторантите и кафенетата в руската столица са пълни с добре облечени хора, които се радват на приятното време през август. Магазините, които преди време продаваха стоките на Zara и H&M в моловете, сега предлагат други марки.

Други компании също намериха своите наследници, като брандирането е почти същото и потребителите могат лесно да се заблудят, че купуват стоки от познатите им производители.

Като цяло икономическите показатели са добри - ниска безработица, по-добър от очакваното ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) и инфлация малко над 4%. Местните компании успяват да намелят алтернативи на западните стоки, които липсват от пазара.

Недостигът на работна ръка - много хора напускат страната или са мобилизирани на фронта, води до ръст на заплатите. Правителството облекчава и условията за ипотеки, което държи активен пазара на недвижими имоти в Русия

Но в същото време в държавния бюджет влизат по-малко приходи от продажбата на петрол, което оказва и натиск върху рублата, сочат анализите на АР. Търговският баланс се влошава и заради нуждата от покупката на алтернативни на западните стоки, често на по-висока цена. Именно намаляването на търговския излишък доведе до кризата с руската рубла.

Ниската ѝ стойност все пак е от полза за Москва, тъй като могат да покрият задълженията си с по-ниски разходи - макар и по-ниски, приходите от петрол се обменят за повече рубли, които да бъдат изплатени на държавните служители, пенсиите  и като социални помощи.

Националната валута обаче губи стойност по-бързо, отколкото в Кремъл им се иска. В средата на август рублата прескочи психологическата граница от 100 за долар и централната банка бързо повиши лихвата, за да успокои спада. Това действително се случи за кратко - в деня, в който мярката на банката беше обявена, доларът се разменяше за 92 рубли, но в петък (1 септември) стойността му отново се повишава до около 96 рубли за брой.

За сравнение преди войната в Украйна стойността на долара беше около 60 рубли. Това все още не означава катастрофа, ако Кремъл успее да спре нов срив.

Русия развива икономика под западни санкции още след анексирането на Крим през 2014 година. Москва забрани вноса на редица селскостопански продукти от ЕС заради наложените санкции и разчита на местните компании за производството на храни. Благодарение на големите приходи от търговия с енергоресурси, ефектът почти не се усети.

Но сега санкциите се засилват, а Русия има и големи разходи за войната в Украйна, казва Робин Брукс, главен икономист от Института за международни финанси. "Да водиш война е много скъпо", казва той. Според него няма много начини за решаване на казуса, така че да бъде избегната загубата на контрол.

Брукс смята, че страните от Г-7 могат да влошат още повече картината, намалявайки тавана на цената на руския петрол - от 60 на 50 долара за барел. "Това ще окаже още по-голям натиск върху рублата, върху руската централна банка да повиши лихвата", казва той.

В краткосрочен план националната валута е защитена, категоричен е Крис Уъфър, анализатор в Macro-Advisory. При липсата на инвестиции в чужда валута Москва може да поддържа курса на рублата само с нареждането на износителите да обръщат своите приходи от продажби в рубли. Освен това и цената на руския петрол се повишава, намалявайки отстъпките, които Русия предоставя за своите клиенти в Китай и Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 03.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 1
data
преди 7 месеца
Санкциите няма как да постигнат краткосрочен ефект защото запада и останалият свят се нуждае от руските суровини , но това което реално се случва е унищожаването на перспективите за руската икономика . Спомнете си къде беше руската икономика през 2014 и къде е сега - на около 50 % от тогавашните нива . Всичко това беше тествано през студената война и е доста ясно и прозрачно какъв е таймингът на процесите с съществените разлики , че СССР беше доста по голяма икономика от Русия а и СИВ беше факт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 9
penkiler1415
преди 7 месеца
Разходите на Русия, в момента, са повече от приходите и ще се увеличават. И по-лошо ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 13
xapoznai
преди 7 месеца
Свикнали са ама на това всичката пара да идва от копане... Сега като санкционираха копането остана пенсионния фонд. Преди да го законспирират беше 148млрд, сериозна сума, но това е единственото което е преди пързалката... Няма заеми, няма инвестиции! Свърши ли парата, инфлацията ще се изстреля и всичко бързо ще се ***... Евентуална рецесия и спад в цените на горивата пък ще ускори неимоверно процеса... А и идат избори - спад в жизнения стандарт трудно се обяснява на мат'ряла като "по план"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 22
ТЛ
преди 7 месеца
Руската икономика постоянно е под санкции от 1917 година. Те са свикнали само, че сега санкциите са по-сериозни, но те са свикнали и така ще могат да изкарат още много десетилетия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 18
zelka007
преди 7 месеца
такъв е планът , поставените задачи се изпълняват ... некой антиваксър-газовик да се метне на баламатума и да поясни що 100хил червена армия около Купянск и Лиман не настъпва , както е заръчал зануленият детеубиец , ами си седят по траншеите , и туко пратят по един-два камиона груз 200 по направление матушката ... :))) ... нефелщина ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още