IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стесняващите се хоризонти пред руския президент Владимир Путин

Руският държавен глава ще отсъства от форума на БРИКС във важен етап от развитието на организацията

14:57 | 21.08.23 г. 12
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Някога руският президент Владимир Путин беше желан гост и търсен събеседник - седмици преди началото на войната в Украйна европейският политически елит мина през Кремъл в опит да спрат конфликта, пише CNN в анализ по повод предстоящата среща на БРИКС в Йоханесбург. Днес западните лидери дори не разговарят с руския си колега.

Седмици наред имаше спекулации ще се появи ли руският държавен глава в Южна Африка - едно от редките му пътувания извън Русия в последните месеци. В крайна сметка визитата му се отмени заради опасността той да бъде арестуван в Йоханесбург след издадената заповед за арест от Международния наказателен съд. Очакванията са, че Путин ще бъде виртуално на срещата, а Русия ще бъде представена от външния си министър Сергей Лавров.

Това може би не изглежда голям проблем пред човека, който управлява държава, разпростираща се в седем часови зони, пише CNN и допълва, че вратите на Пекин, както и приятелските държави в Централна Азия и Иран остават отворени за Путин. Руският държавен глава е добре дошъл по всяко време и в Минск, но отсъствието му от световни форуми, включително на този на БРИКС, е показателно за изолацията на Русия и свиващите се хоризонти пред руския президент. Нещо повече - БРИКС беше създадена през 2009 година по иницитива на Русия и Китай и отсъствието на Путин на толкова важен етап от развитието на организацията, когато ще се обсъдят кандидатури на нови членове, е реален сигнал за изолация.

В Йоханесбург ще бъдат всички останали лидери от икономическия блок - китайският президент Си Дзинпин, бразилският му колега Луис Лула да Силва, премиерът на Индия Нарендра Моди и домакинът Сирил Рамафоса.

Разбира се, Путин ще участва през видеовързка в разговорите, но ще изпусне много повече от "снимката на лидерите" след края на срещата, допълва още CNN. Още повече, че той опитва да лансира идеята за "многополюсен свят" и противодействието на организации като БРИКС на хегемонията на Запада и САЩ.

Русия опитва да бъде сред лидерите на т.нар. Глобален юг, но вероятно остана силно разочарована от последната среща "Русия-Африка", която само малка част от поканените първи държавници уважиха. Някои държави дори участваха само на ниво посланници на разговорите в Санкт Петербург.

Малко по-късно Украйна също проведе своя среща с представители на Глобалния юг, включително и Китай, с които обсъди детайлно формулата за мир на Киев.

В Кремъл отричат всячески, че причината Путин да не пътува до Южна Африка е заповедта за арест. От CNN отбелязват, че действително е невероятно това да се случи и вече има "прецедент" - президентът на Судан Омар ал-Башир, обвинен за военни престъпления в Дарфур, посети страната и я напусна, докато съдът разглеждаше искането за ареста му съобразно заповедта на Международния наказателен съд.

Путин каза, че присъствието му в Русия днес е по-важно от пътуването му в Южна Африка и като цяло ПР-кампанията в Москва всячески опитва да омаловажи отсъствието му от форума. Агенция "РИА Новости" например лансира информацията за форума "Русия-Африка" през юли с коментара, че вместо Путин да отиде в Африка, Африка идва при Путин. Русия беше представена като антиколониална сила, която подкрепя по-справедлив световен ред.

В навечерието на срещата на БРИКС Лавров написа коментар за южноафриканското издание Ubunto, в което разказва за раждането на "един по-справедлив многополюсен световен ред", става ясно от публикация на Министерството на външните работи на Русия. Новите центрове на взимането на решенията са Евразия, Азиатско-Тихоокеанския регион, Близкия изток, Африка и Южна Америка, които се ръководят от собствените си интереси.

"Световната общност е уморена от шантажа и натиска на западните елити, от техните колониални, расистки навици", пише още Лавров. Той говори за равни възможности за всички, но описва Русия като "държава - цивилизация, най-голямата евразийска и европейско-тихоокеанска сила", която работи за демократизацията на международния живот и общите ценности.

Парадоксалното в случая е, че Путин често защитава своята война в Украйна, използвайки явни имперски термини, посочва CNN.

Интересно ще е дали Владимир Путин ще посети Индия за срещата на Г-20 през септември. Индия не признава заповедите на Международния наказателен съд в Хага, но руският президент все още не е съобщил официално ще присъства ли на срещата. Миналата година в Индонезия Русия беше представена от Сергей Лавров.

Индия вече потвърди, че не е изпратила покана на Украйна, която не е част от организацията. Украинският президент Володимир Зеленски участва във форума миналата година виртуално и представи своята формула за мир, включваща изтеглянето на руските войски от Украйна в международно признатите граници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 3
penkiler1415
преди 8 месеца
До: Tikva007 Явно чуждите предсказания не ви се нравят та направете свое, моля. Какво ще пише за Путин в укипедия след... 50 години...ако има кой да пише, разбира се?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 8 месеца
хахаха, че късия до сега не е напраил един правилен ход.... грешка след грешка, басссси некадърника!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 5
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: Ето ти, поссеррко, и един абзац от този програмен документ: * We already share a vision for such a Partnership, the long-term vision, and I think it is important, even when we take concrete decisions be it in daily life, in politics or business, to have a long-term vision. The long term vision is a common economic and human space from Lisbon to Vladivostok with free travel of people, free exchange of goods and services, very close overall cooperation. This is our long-term vision.*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 3
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: Ето, говвнояд бръмбар, ето ти и от сайта на ЕК - официален документ на ЕК в лицето на председателя й, един вид тезиси, програма за отношенията ЕС - Русия: - * https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fr/SPEECH_13_249
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 5
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: А я сега, ти пък напиши пак, как още по Коледа миналата година изгонихте руснаците от украйна и как още през 2015 г. ядоха калашници. Може да разкажеш и как с другата паррцалесса Мима Кухата си наехте гъркини за домашни прислужници, когато фалирахте тук Гърция. Може да напишеш пак, как рашките си прокарват калашниците с нефт, защото световният океан е вече задръстен с танкери с нефт, който никой не иска. Зелен мутирал синузитен соппол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 5
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: Ето, с две уточнения: 1. не седят, а стоят прави. Преди това може и да са седели, но няма видео. 2, Не е Жак Делор, а Мануел Барозу: * https://m.youtube.com/watch?v=zBaCEdpJpRQ&pp=ygVXUHJlc3MgY29uZmVyZW5jZSBmb2xsb3dpbmcgUnVzc2lhbiBHb3Zlcm5tZW50LUV1cm9wZWFuIENvbW1pc3Npb24gbWVldGluZyBwdXRpbiBiYXJyb3Nv - Феноменален тъппанаррррр!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 10
zelka007
преди 8 месеца
До: Tikva007 ... да еевваа и залупeняка ... я напиши пак , как Жак Делор и зануленият детеубиец седели и мъдрували , да направят единна икономическа зона от Лисабон до Владивосток ... :))) ... вмuрисана скумрия бесепарска ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 12
Tikva007
преди 8 месеца
До: Tikva007: Тук не включваме съзнателно *екипа на Инвестор.bg*, защото той пише за коричка важен за физическото му оцеляване хлебец, а в 99% от случаите просто преписва с превод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 14
Tikva007
преди 8 месеца
Туг основният контингент от коментатори под статиите страдат от болезнена нужда да врачуват и правят прогнози. Не ги стряска нулевата им успеваемост и провалите им от две олимпиади по врачуване тук, където се поссрраха пред внушителна аудитория с напъните да нарисуват развитието на събитията при две значими световни кризи - 1. Гръцката финансова криза и 2. Кримския аншлус през 2014 г. Но ние сме тук затова - да им припомняме собствената им интелектуална импотентност. Евлоги, на вас ти гонорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 7
xapoznai
преди 8 месеца
Със сигурност ще влезе в учебниците като един от най-големите *** на 21 век... Поколения ще плащат за управлението му...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още