IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай тласка БРИКС да стане геополитически конкурент на Г-7

Лидери от блока на развиващите се икономики ще се срещнат тази седмица, за да обсъдят разширение

08:17 | 21.08.23 г. 12
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Китай ще притисне групата БРИКС да стане пълномащабен конкурент на Г-7 тази седмица, когато лидери на страни от целия развиващ се свят се съберат, за да обсъдят най-голямото разширяване на блока от над десет години, пише Financial Times.

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса покани над 60 държавни и правителствени ръководители на среща на върха в Йоханесбург от сряда, когато редица страни може да бъдат поканени да се присъединят към блока, състоящ се в момента от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Но преди срещата на върха Делхи влезе в конфликт с Пекин във връзка с разширяването. Расте напрежението за това дали БРИКС трябва да бъде клуб на необвързаните, защитаващ икономическите интереси на развиващите се страни, или политическа сила, която открито предизвиква Запада, съобщават запознати с позициите на Индия и Китай източници. Южноафрикански представители заявиха, че 23 страни проявяват интерес към присъединяване.

„Ако разширим БРИКС, така че да има сходен дял от световния брутен вътрешен продукт с Г-7, колективният ни глас в света ще стане по-силен“, казва китайски представител, пожелал да остане анонимен.

Южноафриканският външен министър Наледи Пандор коментира този месец, че е „изключително погрешно“ потенциално разширяване на БРИКС да бъде смятано за антизападен ход. Но западните столици вероятно ще приемат възможно присъединяване на Иран, Беларус и Венецуела за ход, целящ приемане на съюзници на Русия и Китай.

Аржентина, Саудитска Арабия и Индонезия се стремят да станат първите нови страни членки, откакто Южна Африка беше поканена към първоначалната група от Бразилия, Русия, Индия и Китай през 2010 г.

Президентът Владимир Путин няма да се присъедини към лидерите на БРИКС в Йоханесбург. Това ще спести на Претория неприятностите да изпълни законовото си задължение да арестува руския лидер, след като Международният наказателен съд му повдигна обвинения заради войната в Украйна.

Путин вероятно ще присъства чрез видеовръзка, след като на 17 август обсъди с иранския президент Ебрахим Раиси кандидатурата на Техеран за присъединяване към БРИКС, съобщи Кремъл.

Китайският президент Си Дзинпин ще пътува до Йоханесбург в понеделник за срещата на високо равнище и други разговори с африкански лидери, съобщи китайското външно министерство. Това ще бъде една от редките визити в чужбина на китайския президент тази година. Единственото друго международно пътуване на Си Дзинпин от началото на 2023 г. беше до Русия през март.

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва неотдавна изрази подкрепата си за отварянето на членството в БРИКС за съседните страни Аржентина и Венецуела, както и за Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Високопоставен дипломат в Бразилия съобщи, че страната му иска ясно установени условия в основата на всяко разширение. Едно от тях може да бъде изискване за новите страни да се присъединят към Новата банка за развитие, базиран в Шанхай кредитор, основан от БРИКС. Саудитска Арабия води преговори да стане деветият член на многостранната банка.

„Важно е да бъдат определени критерии за влизане на тези нови членове“, коментира дипломатът. Малко е вероятно всички 23 страни да се присъединят по едно и също време, но „те трябва да знаят защо е взето решението, така че ако се стигне до бъдещо разширяване, кандидатите да знаят приоритетните въпроси“.

Представители, които водеха разговорите преди срещата, заявиха, че критериите за присъединяване на нови членове ще трябва да бъдат договорени с лидерите на БРИКС.

Те допълниха, че обща валута не е на дневен ред въпреки нарастващото негодувание от доминацията на американския долар сред страните членки.

Вместо по-широк стремеж към дедоларизация, срещата на върха може да се съсредоточи върху търсенето на съгласие страните членки на БРИКС все повече да уреждат търговията помежду си в местните си валути, съобщават запознати с разговорите източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: Tikva007 САЩ прекършили гръбнака на Германия?? Таварищ ти май си същия слабоум, както и останалите копейки тук. Затова ли Тръмп цвърчеше, че САЩ имат голям търговски дефицит с Германия? Да ти го обясня - Германия изнася за САЩ много повече, отколкото внася. Та явно така са им "счупили гръбнака" - претоварили са ги с пари. :))) Аман от неграмотни копейки! Всичките сте един дол дренки - празноглавци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: Gna Да, тия глупости и поредна доза лозунги - някъде другаде, таварищ! 1 млион бездомни деца...хахахааааа, дееебббиил!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
Tikva007
преди 8 месеца
До: data: Дамм, А САЩ са като хамсия в басейн с лефери. Даже повече приличат на хрисима монахиня на пиратски кораб. И не сравнявай сегашния БРИКС със сегашния Г7, а с Г6 от 1973 г. , когато американците са се назначили за главни сред *равни*. Не, че сега не са още по-главни, след като вече прекършиха и гръбнака на Германия, а UK се самотерминира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 6
data
преди 8 месеца
До: Tikva007Приликата между Г7 и Брикс е точно никаква . Китай е като акула в басейн с шарани :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 5
Gna
преди 8 месеца
До: Скъсана_УшанкаАз на Бузлуджа никога не съм ходил. Иначе до много скоро подкрепях Щатите. Само, че като видиш, че това е държава, в която има над 1 милион бездомни деца и че въобще не и пука за собствения народ, това че живее на дългове и т.н. и малко взех да си променям мнението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 4
Tikva007
преди 8 месеца
До: data: Авторитетно и компетентно! Браво! Ти, разбира се, едва ли си запознат с причините за първите сбирки на Г7 и процеса на конституиране на групата. Попрочети, може да видиш интересни аналогии и в статията по-горе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 12
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
А по въпроса - ще стане същото, както и с "общата валута", всяка от тези страни има собствени интереси, различни от останалите. Индия е първия пример, никога не би се прегърнала с врага си и конкурент Китай. Страни като Аржентина, които ще минават към доларова икономика, от кой ли получават инвестиции и къде ли са им пазарите? Всичко това са фантазии и опит на Китай за втори път на коприната, след провала на първия опит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 12
data
преди 8 месеца
Брикс е тюрлю гювеч от разнопосочни интереси и спойката им е невъзможна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 12
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: Gna Аха, някаква икономическа логика имаш ли или просто чу този лозунг на Бузлуджа и реши да го дрънкаш и ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 17
zelka007
преди 8 месеца
До: Gna ... чемодан --> вокзал -- питер ... !! ... и блажиш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още