IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще получи ли БРИКС водеща роля в търговията с петрол в бъдеще?

На прага сме на един нов много силен икономически съюз, коментира анализаторът Кристиян Фезелов

17:16 | 14.08.23 г. 1

Групата държави, известни като БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка), и нейното потенциално разширяване е фактор, чието влияние върху петролния пазар ще започне да се развива през следващите месеци. Това коментира Кристиян Фезелов, риск анализатор в "Капман Асет Мениджмънт", в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Има твърдо заявени кандидатури от 23 страни, като сред тях са страни производители и износители на петрол, както и такива, богати на минерални ресурси, отбеляза той.

"Ние сме на прага на един нов много силен икономически съюз - като население той е повече от половината от населението на Земята. Както са решили да го развиват - да няма хегемон, независимо че водещи са петте създатели, очаквам бурно развитие, най-малкото защото те не обявиха една валута, по която да се равняват, а всички валути на всички участници са плаващи една към друга", коментира събеседникът.

Една от целите на БРИКС е намаляването на зависимостта от долара - като Саудитска Арабия например започна да приема юани за своя петрол за Китай, напомни Фезелов. 

„Китай и Русия основно ще определят политическия курс на развитие, но икономическият курс ще определят и другите страни, които ще могат да следват своите икономически интереси“, смята анализаторът.

По думите му БРИКС може да има водеща роля в търговията на петрол в бъдеще, но стандартите Брент и WTI ще останат заради влиянието на САЩ, каза гостът в предаването.

"В момента цените са около 86 долара за Брент и 82 долара за WTI. До средата на ноември петролът ще стигне диапазона 96-100 долара за барел, но там ще бъде върхът. Оттам се очаква едно плавно понижение пак в този плаващ диапазон 60-100 долара", каза още коментаторът.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 14.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 10
zelka007
преди 9 месеца
як съюз ти казвам ... ще се сцепят , да си ограничават добива и в един момент ще разберат , че петрол само на тях ще им трябва и то не много , щото са як съюз ... :))) ... интересна идея , да направят кошница от валути , в която всеки гледа да прецака другарчето си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още