IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ запази политиката си без промяна на фона на по-силния петролен пазар

Цените на петрола се повишиха с над 14% през юли спрямо юни

16:26 | 04.08.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Министрите, представляващи страните членки на ОПЕК+, които проведоха среща в петък, не направиха промени в текущата политика за производство на петрол на групата, след като решението на Саудитска Арабия да удължи доброволните си съкращения и през септември подкрепи цените на петрола, съобщава Ройтерс.

Панелът, носещ името Съвместен министерски комитет за наблюдение (JMMC), може да свика общо събрание на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците ѝ, водени от Русия, известни като ОПЕК+, ако е необходимо.

Цените на петрола се повишиха с над 14% през юли спрямо юни, което е най-голямото процентно увеличение от януари миналата година. По-затегнатите доставки и нарастващото търсене засенчват опасенията, че увеличенията на основните лихви и упоритата инфлация може да засегнат икономическия растеж.

„Комисията ще продължи да оценява внимателно пазарните условия“, каза ОПЕК в изявление след онлайн срещата, добавяйки, че панелът призовава членовете да изпълняват изцяло обещанията си за намаляване на добива.

В четвъртък лидерът на ОПЕК Саудитска Арабия заяви, че ще удължи доброволното си съкращаване на добива с 1 млн. барела на ден още един месец – т.е. и през септември, добавяйки, че стъпката може да бъде продължена още или задълбочена. Цените на петрола в петък се търгуват за почти 86 долара за барел, близо до най-високите си нива от средата на април.

Русия също ще намали износа на петрол с 300 хил. барела на ден през септември, каза заместник-премиерът Александър Новак малко след обявлението на Саудитска Арабия.

Алжир, която също е член на ОПЕК и обяви допълнително доброволно съкращение от 200 хил. барела на ден през август, тепърва ще реши дали да удължи намалението и през септември, казва запознат източник пред Ройтерс.

ОПЕК+ договори широка сделка за ограничаване на доставките през 2024 г. на последната си политическа среща през юни. Саудитска Арабия пък се ангажира с доброволно съкращение за юли, което продължи и през август.

Намаляването на добива в групата, без доброволните стъпки от трите производителя, се равнява на 3,66 млн. барела на ден, или 3,6% от световното търсене.

JMMC ще проведе следващата си среща на 4 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 04.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още