IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия и Русия удължават периода на съкращения на добива на петрол

Междувременно енергийното министерство на САЩ очаква приходите на картела да се свият през 2023 г. с 26% до 656 млрд. долара спрямо 888 млрд. долара за 2022 г.

15:32 | 03.07.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Саудитска Арабия ще удължи едностранно периода на съкращения в добива на петрол с един месец, въпреки че очаква пазарът да се затегне, съобщава Bloomberg. Подобни действия ще предприеме и Русия, съюзник на Рияд в рамките на ОПЕК+, която ще добави нови ограничения върху износа.

Периодът на свиване на добива на суров петрол от страна на Саудитска Арабия с 1 млн. барела на ден, който започна този месец и който ще бъде в допълнение към съществуващите ограничения, договорени от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, ще продължи през август и може да бъде удължен допълнително, посочват от Рияд.

Съкращенията ще понижат общото производство на Кралството до около 9 млн. барела на ден – най-ниското ниво на страната за последните години.

Усилията на саудитците ще бъдат подпомогнати и от Русия, която ще намали износа на петрол с 500 хил. барела на ден през август, заяви руският вицепремиер Александър Новак в коментари, публикувани от неговата пресслужба. Все пак Москва се забави със съкращенията, договорени с ОПЕК+ по-рано тази година.

Слабото търсене в Китай ограничава цената на суровия петрол до около 75 долара за барел - под нивото, от което Саудитска Арабия се нуждае, за да покрие бюджета си. На този фон удължаването на съкращенията в Кралството не е изненадващ ход, като почти всички петролни трейдъри и анализатори, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха този резултат.

Очакваше се цените на петрола да се повишат тази година, но вместо това се понижиха поради опасения относно силата на икономиката, докато централните банки по света увеличават лихвените проценти. Все още се очаква предлагането да се свие през втората половина на годината, но прогнозите на Wall Street, включително на Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley, вече не очертават възстановяване на цените до 100 долара за барел.

Основните потребители на петрол, като САЩ, се противопоставиха на ОПЕК+ относно политиката на картела за ограничаване на доставките, обвинявайки страните членки, че задълбочават инфлационните проблеми и застрашават крехкото икономическо възстановяване. Международната агенция по енергетика (МАЕ) също осъди групата за „обсадата“ на уязвимите потребители.

Приходи от износ на петрол

Нов анализ на американското Министерство на енергетиката показва, че приходите на ОПЕК от износ на петрол са се увеличили през 2022 г. с 43% спрямо 2021 г. до 888 млрд. долара. Въпреки това ведомството очаква през тази година приходите на алианса да се свият с 26 на сто до 656 млрд. долара, съобщава БТА.

Най-голям добив и съответно приходи през 2022 г. сред страните членки на ОПЕК реализира Саудитска Арабия - 311 млрд. долара, или 35% от всички приходи на петролния картел. За първите пет месеца на 2023 г. приходите на ОПЕК възлизат на 282 млрд. долара, като 91 млрд. долара се падат на Саудитска Арабия.

Увеличението на приходите се дължи както на по-високите цени на петрола, така и, макар и в по-малка степен, на ръст на производството на петролни деривати. Общото производство на ОПЕК през 2022 г. се е увеличило с 2,5 млн. барела дневно до 34,2 млн. барела дневно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 03.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
Като залетиш електричката с 80 ти требат 20 кончета "по равното" само.Баидъномиката е сбъркана https://en.wikipedia.org/wiki/Gasoline_gallon_equivalent
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 13
zelka007
преди 10 месеца
хихи ... нали разни дитирамби се пееха тука из форума , как добивът на петрол ще расте безгранично ... ами вижда се , расте ще се скине от разтеж ... :))) ... всеки 6млн електрички трият по 1млн барела от търсенето ... тази година само Tesla + BYD ще го махнат ... гледайте как ще се отрази навлизането на бусовете за доставки и комуналните електрически камиони ... до няколко годинки и първите електрически самолети ... а някой интересувал ли се е как стоят нещата с електрическите кораби ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още