IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК: Търсенето на петрол ще нарасне до 110 млн. барела на ден през 2045 г.

Петролът е незаменим в обозримо бъдеще, категоричен е генералният секретар на картела Хайтам ал-Гайс

17:05 | 26.06.23 г. 6
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Търсене на петрол в световен мащаб ще се увеличи до 110 млн. барела на ден след около 20 години, като това ще доведе до ръст в търсенето на енергия по света с 23%, прогнозира Хайтам ал-Гайс, генерален секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), по време на конференцията Energy Asia, която се провежда в столицата на Малайзия Куала Лумпур.

„Петролът е незаменим в обозримо бъдеще“, изтъква Ал-Гайс във встъпителна реч на откриването на конференцията. „Според нашата перспектива глобалното търсене на петрол ще нарасне до 110 млн. барела на ден до 2045 г.“, добави той, като подчерта, че петролът все още ще представлява около 29% от енергийния микс до този хоризонт.

Прогнозата на ОПЕК противоречи на оценката на Международната агенция по енергетика (МАЕ) за забавяне на глобалния растеж на търсенето на петрол в размер на 2,4 млн. барела на ден през 2023 г. до общо 400 хил. барела на ден през 2028 г.

Преди две седмици МАЕ прогнозира, че глобалното търсене на петрол ще се увеличи с 6% спрямо 2022 г. до 105,7 млн. барела на ден през 2028 г., благодарение на нефтохимическата индустрия и авиационния сектор.

Генералният секретар на ОПЕК добави от своя страна, че недостатъчните инвестиции в петролната индустрия само ще предизвикат жизнеспособността на настоящите енергийни системи и ще доведат до „енергиен хаос“.

Ал-Гайс прогнозира, че от 2023 г. до 2030 г. още половин милиард души ще се преместят от селските райони в градовете по целия свят, докато световната икономика продължава да се разраства.

Светът ще се нуждае от повече петрол - не от по-малко, категоричен е той.

Според Световната банка глобалният икономически растеж се очаква да се забави до най-ниското си ниво от три десетилетия насам от 2,2% годишно между 2023 г. и 2030 г., спрямо 2,6-процентния ръст за периода 2011-2021 г.

Ал-Гайс призна, че възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) ще играят все по-голяма роля в световния енергиен микс в бъдеще и потвърди, че някои страни членки на ОПЕК „вече инвестират значително“ в тази област.

„Очакваме, че световното търсене на енергия ще се увеличи с 23% до 2045 г.“, изтъква още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 26.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 10 месеца
До: evlogi ... в посоченото линкче ще видиш и тенденциите за интегриране на ВЕИ в света , ами те преди две петилетки си бяха на нула ... !! ... знаеш ли защо всички се разбързаха изведнъж ... ?! ... замислял ли си се защо ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 10 месеца
До: evlogi ... информацията не е от guardian , a е от ......... https://yearbook.enerdata.net/ ......... не е излезнала интерактивната обобщена версия на доклада за 2023 , но и тази за 2022 върши работа за безсмисленият разговор , който си водим туканка ... :))) ... позяпай , разгледай , има доста кликчета и глобални и по държави и по енергийни ресурси какво се случва ... реалният принос към ръста е от една държава , на нейният фон всичко друго е незначително ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 10 месеца
До: zelka007 Ми цифрите са следните18% от общото потребление на енергия в света за миналата година са от ВЕИ, като в това число влизат и хидроцентралите.Вятърът и слънцето общо са имали дял от 7.5%. Днес ги имаше тези цифри в Инвестор в материала за рекордните емисии въглероден двуокис,като цитират The Guardian..Просто търсенето на енергия в света продължава да расте бързо и ВЕИ много бавно разширяват делът си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
sssaaa
преди 10 месеца
Как така ще се увеличава? Тук Фекалния ни обяснява, че ще се закриват тия Недемократични картели и ще живеем само със зелена енергия. Веднага НАТО да отива да ги Декарбонизира със сваляне на правителства и назначаване на Демократични такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
zelka007
преди 10 месеца
До: cyclop ... фейконафффт ... прочете ли предпоследното изречение на текста ... прегледай и ако искаш да го обсъдим в цифри ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
cyclop
преди 10 месеца
Зависи как ще се справят с бустарите за Кови и вацините за Следващата Пандемия ТМ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още