IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Енергийната ефективност да бъде повишена двойно за постигане на климатичните цели

Това трябва да стане до 2030 г. , посочват от енергийната агенция

21:46 | 07.06.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Енергийната ефективност трябва да бъде повишена два пъти до 2030 г., за да бъдат постигнати климатичните цели, призова днес Международната агенция за енергетика (МАЕ), цитирана от ДПА.

Повишаването на енергийната ефективност ще даде възможност да бъде постигната целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива и същевременно ще гарантира повишаването на сигурността и достъпността на енергийните доставки. Това обяви МАЕ на конференция, която се провежда във Версай край Париж, съобщава БТА. 

"Ако напредъкът при постигането на енергийна ефективност се повиши от 2,2 на сто годишно в момента до 4 на сто през 2023 г., то това би могло да доведе до решително намаляване на вредните емисии на парникови газове", според доклад на агенцията, огласен на форума.

Освен това повишаването на енергийната ефективност създава работни места, води до намаляване на разходите за енергия, до ограничаване на замърсяването на въздуха и на зависимостта на държавите от вноса на изкопаеми горива.

"Днес наблюдаваме силен тласък на (усилията за повишаване на - бел. ред) енергийната ефективност", заяви директорът на МАЕ Фатих Бирол.

"Държави, на които се пада над 70 на сто от световното потребление на енергия, предприеха нови или по-ефективни политики, откакто глобалната енергийна криза започна преди повече от година", допълни Бирол.

В конференцията, организирана от МАЕ, участват представителите на правителствата на над 30 страни и главните изпълнителни директори на повече от 40 корпорации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 3
danchomentata
преди 9 месеца
https://firmsinfo.com/media/k2/items/cache/af2ef6a0e2c9c528b09655df79f3b312_XL.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
danchomentata
преди 9 месеца
Узнайте точную стоимость вы можете через форму по кнопке ниже, позвонить по телефону , или написать нам на почту https://eclub-s.ru/ukrm/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
cyclop
преди 9 месеца
Климатичните измишльотини са новият КОВИД. Пропагандата - със същият интензитет, грабежът накрая - този път много по-голям
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още