IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Три са предизвикателствата пред европейския енергиен пазар

Сред тях е как ще се развива търсенето на газ в Китай

12:52 | 21.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Три са основните предизвикателства пред европейския енергиен пазар, коментира директорът на Международната агенция за енергетика (МАЕ) Фатих Бирол в интервю за CNBC. Според него Европа ще съумее да намали зависимостта си от вноса на енергоресурси от Русия до по-малко от 4% от общия внос, без страните да изпаднат в рецесия. Въглеродните емисии намаляват, резервите от газ в газохранилищата са на много добро ниво, допълни още той.

Има обаче няколко предизвикателства, въпреки добре свършената работа през миналата зима, обясни още Бирол, който е в Хирошима за срещата на Г-7.

На първо място това е Китай и възобновеното търсене на енергоресурси. Очакванията на МАЕ са, че търсенето на втечнен газ от страната ще се увеличи през втората половина на годината, а това ще повлияе върху глобалните газови пазари. Включването на Китай в играта е от съществено значение, но вероятно "бум" няма да има - нито в потреблението на Китай, нито в цените, както се очакваше по-рано през годината.

Преговорите по тавана на дълга са категорично сериозно изпитание за целия свят и участниците на енергийните пазари не правят изключение. Едва ли са много анализаторите, които залагат на дефолт на САЩ, но това би сринало петролните пазари. "Не виждам сериозен риск за петролните  пазари, но те винаги са свързани с рискове", коментира по този повод ръководителят на МАЕ.

Въпреки усилията, Европа все още зависи от Русия и няма никаква яснота какво ще се случи с доставките, на които все още разчитат някои държави през следващата зима. "Газпром" шоково спря доставките за някои европейски държави (включително и България), което доведе до кризисно повишаване на цената на газа.

Според Бирол Европа едва ли ще продължава споразуменията си с Русия за доставка на газ и "историята е приключила - това е краят".

През март обаче Унгария договори допълнителни количества газ от Русия и разговаря за начини за реакция на евентуални санкции срещу ядрения сектор на Русия от страна на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 21.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още