IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Песимизъм на петролните пазари въпреки очаквани дисбаланси

Цената на петрола се върна до нивата преди шоковите заявления на ОПЕК+ за намаляване на добива

18:04 | 16.05.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Петролните пазари преодоляха първоначалния шок от новината за намаляване на добивите в ОПЕК+ от началото на май и в момента цената на суровината се завърна до нивата отпреди съобщението, пише в месечния си анализ Международната агенция за енергетика (МАЕ). Анализаторите отчитат, че пазарът е обхванат от песимизъм заради високите лихви и данни, които подсказват глобална рецесия, макар че очакванията са през втората половина на годината търсенето на петрол да превиши предлагането.

Като цяло в новата си прогноза МАЕ прогнозира ръст на потреблението с още 2,2 млн. барела на ден до 102 млн. барела на ден. Основен двигател на този ръст е Китай, където търсенето се увеличава след отпадането на ограниченията, свързани с пандемията от коронавирус.

Ръст през второто тримесечие ще отчетат и страните от Организацията икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), допълват още от МАЕ.

Организацията следи и износа на руски петрол в месеците, след като страната започна война в Украйна и Западът ѝ наложи редица ограничения за това. Според данните, с които разполагат анализаторите, износът на руски петрол и преработени продукти се увеличава през април до 8,3 млн. барела на ден, което близо до нивата, записвани преди началото на войната. Така в руската хазна са влезли 1,7 млрд. долара повече - общо 15 млрд. долара, сочат данни на Москва. Това обаче е с почти 30% по-малко спрямо година по-рано.

От МАЕ посочват, че Русия не е намалила добива, както анонсира по-рано през тази година - с 500 хил. барела на ден от март. Нещо повече - много вероятно е страната всъщност да увеличава добива, за може да компенсира намалелите приходи с по-големи продадени количества.

По данни на Министерството на финансите на Русия в периода 15 април - 14 май средната цена на сорта "Уралс" е 55,97 долара. От институцията правят сравнение с норвежкия сорт от Северно море, чиято цена в същия период е 79,87 долара за барел.

Референтната за повечето контракти на пазара цена - на европейския сорт Брент, е малко над 84 долара за барел, сочат изчисленията на Световната банка. Това е рязко повишение спрямо 78,53 долара през март.

През май ще бъде усетен ефектът от орязаните добиви на ОПЕК + (в размер на 1,1 млн. барела на ден), пише още МАЕ. Мярката ще окаже натиск на пазара заради намалелите резерви от петрол и горива. САЩ например използва част от стратегическите си резерви през миналото лято, за да поддържа ниска цената на горивата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
sssaaa
преди 10 месеца
Време е САЩ да увеличат Тавана на дълга си, от 32трл $ на поне 50 трл $ до края на това десетилетие, че ще фалират още другия месец ако не продължават да го вдигат по 2 пъти в годината. Дори кражбата на близо 1трл$ от резервите на Русия няма да им помогне, защото 1 по 1 с годините откраднаха на доста нации резервите, било то валута или златните им резерви. Ама нямам проблем, то това е с Демократична цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 10 месеца
време е рашибозуците да започнат да трупат парички , за очертаващите се сосни репарации , които ще дължат на Украйна , и глобите и неустойките за спреният газ по пАтоците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още