IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се готви да увеличи износа към търсещата евтин петрол Азия

Цената на петрола на световните пазари падна до ниво от около 70 долара за барел и руският "Уралс" е привлекателен

19:06 | 04.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През май петролните компании от Русия ще увеличат износа си през западните си терминали, за да покрият търсенето за евтин петрол в Азия, пише Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Според тях със сигурност цената ще бъде под определения от Запада таван от 60 долара за барел, заради ниските цени на водещите сортове на пазарите.

След опасения за търсенето в глобален мащаб петролът загуби около 10% от цената си в началото на седмицата. Търговията сега се върти около и под нивото от 70 долара за барел. По данни на Ройтерс отстъпката за сорта "Уралс" през миналата седмица е била 10-12 долара за барел под  цената за европейския "Брент" (която е референтна за повечето доставки). 

По този начин руският "Уралс" става привлекателен за азиатските клиенти, които имат по-големи експозиции на Запад и не искат да си създават главоболия с вторични санкции, ако не бъдат спазени правилата.

Според данните, събрани от Ройтерс, износът на петрол от Приморск, Уст-Луга и Новоросийск ще се повиши с 2% спрямо април до общо 2,42 млн. барела на ден. Това ще е най-високото ниво от 2019 година насам.

Страните от Г-7, ЕС и още няколко съюзници въведоха ограничение в цената на руския сорт "Уралс" от 60 долара за барел, в които не се включват разходите за пренос и застраховки. Увеличените доставки през май са довели и до поскъпване на услугите по товарене, допълват търговци пред Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 04.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още