IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близкият изток се възползва от евтините руски горива

ОАЕ се превръщат в транспортен хъб за руския петрол и петролни продукти през последните месеци

16:10 | 18.04.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Богатите на петрол Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) са сред основните дестинации на руските горива след ембаргото, което наложи Запада, пише в анализ The Wall Street Journal. Причината за това е една - ниската цена. Основният сорт руски петрол - Уралс, се търгува с отстъпка от около 30% спрямо водещите петролни сортове на пазара през последните месеци. Горивата също не правят изключение.

Пред изданието анализаторът Елшан Алиев от Argus коментира, че руската нафта е с 60 долара на барел по-евтина от произведената в Персийския залив. Цената на дизела - с 25 долара по-ниска. С покупката им страни като Саудитска Арабия например успяват да изпратят по-големи количества от собственото си производство към европейските пазари.

По данни на Kpler през 2022 година Саудитска Арабия е изнесла големи количества дизел за Франция и Италия, които доскоро разчитаха на вноса от Русия. Държавната петролна компания Saudi Aramco съобщи преди месец за рекордната за енергийна компания печалба от 161 млрд. долара през миналата година, като част от нея идва от увеличените с почти 30% приходи от рафинериите.

ОАЕ пък се превръща в хъб за съхранение и износ на руските горива, които заради санкциите се търгуват по-бавно. Според наблюдатели търговски компании използват инфраструктурата на емирствата, за да транспортират руски горива и петрол към Пакистан и Шри Ланка. За да избегне европейските санкции, руската транспортна компания "Совкомфлот" премести дейността си от Санкт Петербург и Кипър в Дубай.

Някои от товарите са "дискретни" не само за да бъдат заобиколени санкциите, а и защото търговията с руски продукти е чувствителна за публиката, отбелязват още експерти. Например има данни, че през 2022 година Саудитска Арабия е купувала петрол от "Роснефт", който е бил претоварен в Средиземно море с участието на оператори от ОАЕ, съхраняван в база на емирствата и едва тогава доставен в Саудитска Арабия.

WSJ коментира още, че през миналата година Саудитска Арабия е купувала руски мазут през пристанището на Фуджейра, а не през собствените си пристанища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 18.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още