IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aramco увеличава дивидента с 4% след рекордна 2022 г.

Компанията ще върне на акционерите 19,5 млрд. долара за последното тримесечие на миналата година

14:50 | 12.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Saudi Aramco неочаквано увеличи дивидента и заяви, че ще повиши разходите, тъй като саудитския енергиен гигант отчете силен ръст на печалбата на фона на миналогодишния скок на цените на петрола и газа, съобщава Bloomberg.

Най-голямата енергийна компания в света реализира нетна печалба от 161 млрд. долара – най-силният ѝ годишен резултат от листването ѝ, който надхвърля с 46% постигнатото за 2021 г.

Представянето на Aramco беше подкрепено от инвазията на Русия в Украйна, която разтърси петролните пазари.

Компанията повиши дивидента - ключов източник на финансиране за правителството на Саудитска Арабия - до 19,5 млрд. долара за последното тримесечие, което е с 4% повече от предходния тримесечен период.

Aramco отчита рекорден добив на петрол през 2022 г. Източник: Bloomberg Aramco отчита рекорден добив на петрол през 2022 г. Източник: Bloomberg

Американски и европейски петролни компании като Chevron Corp. и Shell Plc също отчитат рязък скок на печалбата и връщат милиарди долари на акционерите чрез по-големи дивиденти и обратно изкупуване на акции. Aramco досега се фокусираше върху използването на генерираната печалба за увеличаване на производството.

Цените на суровия петрол падат от средата на 2022 г. и изтриха още 4% от стойността си тази година, като фючърсите върху Брент сега се търгуват под 83 долара за барел. Спадовете се дължат до голяма степен на това, че Федералният резерв на САЩ запазва ястребовата си визия по отношение на инфлацията, като инвеститорите изоставят залозите, че лихвените проценти ще се понижат до втората половина на 2023 г.

Печалбата на компанията расте до рекордно високо ниво през 2022 г. Източник: Bloomberg Печалбата на компанията расте до рекордно високо ниво през 2022 г. Източник: Bloomberg

Коригираната печалба преди лихви и данъци на Aramco се понижава до около 31 млрд. долара през последното тримесечие на 2022 г., изчислява Bloomberg. Това представлява спад спрямо отчетените през предходното тримесечие 42 млрд. долара.

Aramco ще публикува пълния финансов отчет в понеделник.

Saudi Basic Industries Corp., химическа фирма, контролирана от Aramco, отбеляза спад на приходите в края на 2022 г., тъй като глобалното икономическо забавяне натежа върху потреблението на редица продукти - от пластмаси до строителни материали.

Икономическо възстановяване на Китай

Много трейдъри все още смятат, че петролът ще поскъпне пак по-късно тази година, може би обратно до ниво от 100 долара за барел, тъй като търсенето в Китай се засилва заради повторното отваряне на икономиката на страната.

Aramco повтори, че в световен мащаб са налице твърде малко инвестиции в производството на петрол и газ и че стегнатият пазар може да доведе до скок на цените.

Саудитска Арабия критикува западните правителства и енергийни фирми, че се опитват да преминат към чиста енергия с твърде бързи темпове. Aramco, за разлика от тях, влага милиарди долари, за да увеличи дневния си петролен капацитет до 13 милиона барела до 2027 г. от 12 милиона барела в момента , а добивът на газ - с повече от 50% до края на това десетилетие.

Производството на суров петрол в Кралството достига средно 10,5 милиона барела на ден през 2022 г., най-високото ниво за страната. Това се случи, когато ОПЕК+ реши да увеличи добива след дълбоките съкращения на доставките през 2020 г., когато пандемията от коронавирус помрачи икономиката и търсенето.

„Като се има предвид, че очакваме петролът и газът да запазят ролята си в обозримо бъдеще, рисковете от недостатъчно инвестиране в нашата индустрия са реални – включително чрез допринасяне за по-високи цени на енергията“, предупреди главният изпълнителен директор на Aramco Амин Насър.

Компанията е вложила 37,6 млрд. долара в капиталови проекти през 2022 г. и ще увеличи тази сума до между 45 и 55 млрд. долара през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 12.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още