IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Китай носят несигурност за газовите пазари през 2023 г.

Европа е намалила потреблението на газ с 13% през миналата година, сочат данни на МАЕ

13:24 | 04.05.23 г. 2
Снимка: Liesa Johannssen/Bloomberg
Снимка: Liesa Johannssen/Bloomberg

Цената на газа в Европа и Азия е напът да се завърне към нивата от лятото на 2021 година - на нидерландската борса TTF днес (4 май) търговията се извършва при цена от около 36 евро за мегаватчас. Причините са много - свитото потребление през 2022 година - с 1,6% в световен мащаб и с 13%, или 70 млрд. куб. метра в Европа, натрупаните резерви от газ и други.

Прогнозата за 2023 година обаче е трудна и зависи много от действията на Русия и Китай, става ясно от месечния анализ на газовите пазари на Международната агенция за енергетика (МАЕ). Не е ясно какви действия ще предприеме Русия по отношение на доставките за Европа, както и дали намаляващата цена на газа няма да насърчи Китай да увеличи потреблението на суровината.

През миналата година Китай отстъпи водачеството по отношение на вноса на втечнен газ и Япония си върна "титлата" на водещ вносител на втечнен газ. Сега обаче Пекин премахна ограниченията, свързани с коронавируса, и прогнозата е, че потреблението на втечнен газ ще се увеличи с 10%. Но ръстът може да достигне и до 35%, което ще доведе до конкуренция с европейските държави за доставките и нова нестабилност на пазара и ръст на цената.

Засега Китай дава сигнали, че по-скоро ще разчита на местния добив на въглища, отколкото на вноса на газ, за да гарантира енергийната си сигурност.

Влияние върху пазарите в следващите месеци ще оказва и времето на фона на първите горещи вълни в Азия и Европа.

Пазарът на втечнен газ през 2022 г. се удвоява и се изчислява на 450 млрд. долара, пише още МАЕ. Търгуваните обеми се увеличават с 6%, като основен двигател на този ръст е Европа, която е купила с 63% повече втечнен газ. Ръстът в световен мащаб не е съществен и беше ограничен от продължителни ремонтни работи в един от големите терминали за втечнен газ в САЩ - Freeport.

Като един от проблемите за пазара, отчетен от МАЕ през 2022 година, е липсата на достатъчно стимули за инвестиции в инфраструктура за втечнен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 04.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 11 месеца
Да купуваш газ на двойна цена, да си съсипваш енергетиката и производството, заради чужди интереси да си докараш 40% производствена инфлация и обща инфлация от 25%, това го нямаше и при Жан Виденов. Но *** гаванки се радват на съсипията и новите огромни дългове, дето и внуците ни ще плащат. Но ТЕ нямат внуци, като евроатлантически ценители и затова не им пука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
borisovaaaaaaa
преди 11 месеца
За сметка на това пък има достатъчно други държави ,които носят сигурност на газовия пазар. ние в Европа си доказахме, че можем да се справяме с големи кризи. Никой потребител не еостанал без газ през зимата, въпреки напрежението и стреса който беше създаден покрай тази тема. В крайна сметка всички си имахме и отопление и топла вода и всичко си е както си трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още