IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втечненият газ от Русия като тест за желанието на ЕС да се откаже от руските енергоресурси

В Брюксел се чудят да забранят ли вноса на LNG от Русия или не

19:17 | 12.04.23 г. 11
Снимка: Liesa Johannssen/Bloomberg
Снимка: Liesa Johannssen/Bloomberg

През последните 12 месеца доставките на руски тръбен газ намалява съществено - от дял от 40% от общия внос през 2021 година до под 10% в началото на тази година. Статистиката обаче показва удвоен внос на втечнен природен газ от Русия.

ЕС наложи санкции срещу вноса на петрол и въглища от Русия, но заради голямата зависимост на почти цялата общност от природния газ, ограничения няма. Самата Москва обаче санкционира част от членовете на ЕС заради подкрепата за Украйна и намали съществено износа си към Европа.

Но в същото време покупките на втечнен газ растат. Според предварителните данни на CapraView, цитирани от Ройтерс, през 2022 година страните от ЕС са внесли около 22 млрд. куб. метра руски втечнен газ (спрямо 16 млрд. куб. метра през 2021 година) и са платили над 14 млрд. долара. Износът на руските компании за Азия се запазва на същите нива, както и през 2021 година.

Като цяло тези количества са несъществена част от вноса на тръбен газ - всяка година "Газпром" изнасяше по над 155 млрд. куб. метра газ за ЕС. За някои от държавите в общността обаче вносът на руски газ се увеличава съществено - Испания и Белгия например удвояват вноса на втечнен газ в месеците след войната, сочат данни на Kpler, цитирани от агенцията.

В Брюксел обсъждат вариант как да спрат този внос, но без да налагат санкции - например чрез забрана руски компании да участват в търговете за разпределяне на капацитет на газовата инфраструктура. Включване в санкционен пакет изисква пълното съгласие на членовете и предлагайки го ЕК рискува да води дълги преговори и пазарлъци с някои от държавите.

Вносът не е регламентиран и много държави въвеждат собствени правила - например искат сертификат за произхода на газа, докато други не.

Въпреки удвоените количества на доставките Мадрид няма проблем със забраната за внос на втечнен газ - енергийният министър Тереса Рибера е категорична, че обемите действително не са големи, но не е лесно да обясним защо продължаваме да го купуваме.

Тя препоръча на местните фирми да не сключват договори за доставка на руския втечнен газ. Но припомни, че без санкции от ЕС, индустрията няма да може да прекрати договорите си без да дължи неустойки. "Ситуацията е доста абсурдна", коментира министърът пред Ройтерс.

Ограничаването на достъпа до газовата инфраструктура изисква одобрението на Европейския парламент. Там обаче позициите са още по-твърди и депутатите настояват за пълна забрана за вноса на природен газ от Русия в ЕС.

Подобно предложение обаче веднага ще има поне един опонент - Унгария. Първият дипломат на страната Петер Сиярто беше във вторник (11 април) в Москва, за да договаря доставките на енергийни продукти, без да се съобразява с призивите да не се сключват нови договори с руските компании.

Нидерландия пък сигнализира, че все още не е готова да спре да купува руски втечнен газ, макар че от началото на войната вече не получава тръбен газ от "Газпром". Някои държави не могат толкова бързо да диверсифицират доставчиците си, коментира енергийният министър Роб Йетен.

Анализатори смятат, че забраната за вноса на втечнен газ ще навреди повече на ЕС, отколкото на Русия. Такава мярка ще повиши цената на суровината без задължително да ограничи приходите за руския бюджет, защото втечненият газ лесно може да бъде пренасочен.

Вероятно пълната забрана на вноса на руския природен газ - и тръбен, и втечнен, ще срещне и правни проблеми с правилата на Световната търговска организация, смята експертът Клаус-Дитер Борхард, който беше част от Главна дирекция "Енергетика" към Европейската комисия, а днес е съветник в Baker McKenzie.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 12.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

11
rate up comment 23 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: doba тъй да е... сега може да прочетеш статията! успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 24
doba
преди 1 година
До: khao, тъй де, 'спряха го и на половин ЕС', а на другия поливин ЕС - не го спряха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: doba лоботомия или спа зимен сън една година? Изобщо не е интересно, спряха го и на половин ЕС (както се вижда в първия абзац, ако четенето и математиката ти бяха сила), не сме изключение ... да, нещастници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 24
doba
преди 1 година
До: khao, кое трето бе, това ти е първият пост :) И ми е мно'о интересно как не са спрели российския газ за половин ЕС, само на БГ го спрели?... Нещастници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 25 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: doba ... и трето, те спряха газа и нарушиха договора който имаха с нас, ние нищо не сме спирали... даже си го платихме в аванс! Отново нищо от статията не си разбрал, но пък опорките са налице!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: doba... Второ , ето ти статистика на вноса на LNG в ЕС според ENTSO-G ... четвъртата диаграма отгоре надолу , с червеничкото е рассийката , стои ли ти като половината ЕС си внася от калната 1/8 ?! ... https://***.bruegel.org/dataset/european-natural-gas-imports
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: doba... Първо , поглеждаме първи абзац първо изречение : "През последните 12 месеца доставките на руски тръбен газ намалява съществено - от дял от 40% от общия внос през 2021 година до под 10% в началото на тази година." ... това как го разбираш изречение , сила ли ти е математиката или не е ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 23
doba
преди 1 година
До: zelka007, ЗЕлков, изместваш темата. Аз отбелязвам какво пише в статията, ти коментираш мен. Та, да повторя: От прочитането на статията разбрах, че половината ЕС(вкл Холандия) си внася руския газ по един или друг начин от Россия, даже води преговори за още. НО ние в БГ, като най-верни на партията, го спряхме :) въпреки сме през едно море :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: doba... математиката не ти е сила ... виж , лозунгите обаче са ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 23
doba
преди 1 година
От прочитането на статията разбрах, че половината ЕС си внася руския газ по един или друг начин, даже води преговори за още. НО ние в БГ, като най-верни на партията, го спряхме :) въпреки сме през едно море :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още