IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без дългосрочни договори Европа ще има скъп газ

Европейските компании са раздвоени между нуждите от газ и екологичните цели, които не са много ясно дефинирани

11:22 | 07.04.23 г. 20
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Следващите месеци ще бъдат изпитание за цената на газа в Европа заради липсващите дългосрочни договори за доставка на втечнен газ на фона на завръщането на Китай на пазара, което може много бързо да го преформатира, пише Ройтерс в анализ.

Втечненият газ помогна на страните от ЕС да заместят руския тръбен газ, но като цяло покупките бяха направени на спот пазарите. Това означава и по-високи цени, отколкото ако бъдат сключени дългосрочни договори. Според анализаторите от Eurasia Group европейските купувачи няма да могат да разчитат на втечнения газ като заместител на руския газ, докато смятат този енергоизточник за преходен в енергийната трансформация.

Производителите на втечнен газ искат да имат гаранции за поне 10 години, за да могат да инвестират в нови проекти.

Европа е твърде зависима от спот пазарите и краткосрочните покупки на втечнен газ, смятат и анализатори от Morten Frisch Consulting. В същото време обаче зелените цели на ЕС предвиждат намаляване на емисиите въглероден диоксид до 2030 година с 55%, което означава, че купувачите от общността са много внимателни при сключване на дългосрочни договори за покупката на изкопаеми горива.

Източник на Ройтерс, който предлага доставки на втечнен газ, коментира, че по време на преговорите с европейски компании ясно се вижда разминаването между нуждите и посланията, които получават от правителствата си относно целите за климата. Това ги поставя в трудно положение при средносрочно и дългосрочно планиране и европейските компании разчитат основно на спот пазарите, още повече, че зелените цели не са много ясно дефинирани.

На този етап Азия има много по-добри позиции при договарянето на все още ограничените количества втечнен газ на пазара. Очакват се допълнителни доставки от суровината, но това ще стане през 2025 година. От енергийния консултант Vortexa коментират, че азиатските клиенти на този етап залагат върху сигурността на доставките и инвестират в подкрепа на нови проекти за втечнен газ. Европейските купувачи обаче не могат да се ангажират с подобни контракти, чийто срок излиза извън целите за нулев въглероден отпечатък.

През зимните месеци цената на природния газ на пазарите в Европа падна до нивата отпреди началото на войната в Украйна. Очакванията са обаче газът отново да поскъпне на фона на прогнозите за горещо и сухо лято, което да увеличи потреблението на електроенергия.

Според изчисленията на Международната агенция за енергия (МАЕ) разходите за внос на втечнен газ в световен мащаб се утрояват през 2022 година до 190 млрд. долара. Делът на пазара на втечнен газ на Европа вече е 1/3 спрямо 13% през 2021 година. Ако европейските държави не започнат да сключват дългосрочни договори, този дял може да достигне и 50% през тази година, пише Ройтерс.

Анализаторите препоръчват Европа да започне да сключва дългосрочни договори за доставка по подобие на Китай, за да може както да гарантира доставките си, така и да постигне по-изгодни цени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 07.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
geriTo93
преди 1 година
До момента положението се овладява- не изпитахме недостиг на природен газ, бяха осигурени непрекъснати доставки през зимния сезон и мисля, че Европа води успешна стратегия. Също и Норвегия вече играе ключова роля като доставчик на газ и компенсира Русия. Европа вече е осъзнала, че е необходимо да има много на брой доставчици, за да може цените да са конкурентни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Европа доказа, че може да се справя много добре в кризисни ситуации, като не остави нито един от потребителите на газ тази зима, без газ... така че аз вярвам, че нещата ще стават все по-добре за този пазар, предвид наличието на газ на много места по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 0
slavka_peneva
преди 1 година
Смятам, че Европа ще подходи адекватно с избора си. Дори да се обвърже за 10 години, поне ще има сигурност и няма вечно да е зависима от тръбния газ на Русия. А ако продължи да не сключва договори, жална ни майка, отново ще ни очаква тежка зима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 1 година
До: aldy Само захождат за кацане :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 10
aldy
преди 1 година
Радой Ралин го беше казал навремето "Аз ли изправих завоя или вие кацнахте на моя?".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 10
danchomentata
преди 1 година
До: zelka007 Е добре тези може да отоварят по ГОСТ и БДС ,още нема видео с Бахмутски Леопарди в коксохимическия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: danchomentata... те не знаят , че ти и риа.ру сте наясно , че стоманодобив без рассийски въглища и газ не може ... та се мъчат завалийте ... https://***.challenge-zero.jp/en/casestudy/528
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 11
Alex Silver
преди 1 година
Без дългосрочни договори Европа ще има скъп газ === Кръгли глупости. Нали осъдихте Газпром и поискахте борсови котировки. Сега обърнахте резбата. Както обикновено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: danchomentata... те не знаят , че ти и риа.ру сте наясно , че стоманодобив без рассийски въглища и газ не може ... та се мъчат завалийте ... https://***.thyssenkrupp-steel.com/en/newsroom/press-releases/thyssenkrupp-steel-and-steag-agree-on-hydrogen-supply.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: danchomentata... те не знаят , че ти и риа.ру сте наясно , че стоманодобив без рассийски въглища и газ не може ... та се мъчат завалийте ... https://***.hybritdevelopment.se/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още