IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Волатилността на газовите пазари поставя бизнеса и властта в безтегловност

Цената на газа все още е три пъти по-висока спрямо средното в последните 10 години и прави трудни решенията на компаниите

10:45 | 03.02.23 г. 4
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Цената на природния газ намаля съществено през последните седмици, но прогнозата какво ще се случи през 2023 година е толкова несигурна, че поставя бизнеса и правителствата по света в безтегловност. Цената на енергийните ресурси варира силно и зависи от различни фактори като възстановяването на китайската икономика, температурите в Европа и ефектите от войната в Украйна.

Затова и властите по света са затруднени да преценят какви средства да отделят за субсидии на потребителите и бизнеса заради енергийната криза. Компаниите, от своя страна, не могат да решат дали да подновят производството си, спряно заради високите цени на газа през есента на 2022 година, пише в анализ Ройтерс.

В началото на годината прогнозите за движението на цената на газа на нидерландската борса TTF бяха за диапазон от 64 до 125 евро за мегаватчас през януари. В крайна сметка търговията се движеше между 60 и 95 евро за мегаватчас. ING прогнозира цена от 125 евро за мегаватчас през 2023 година, а малко по-късно ревизира оценката си до 70 евро на мегаватчас.

Но дори и долната граница на търговията е три пъти по-висока от цената преди 2020 година. След това пазарите бяха под натиска на възстановяването от пандемията и растящото търсене на енергия, а през 2022 година и на руската инвазия в Украйна.

Повечето енергийно интензивни компании, например в стоманената индустрия, признават, че правят изчисления всеки ден и опитват да преценят риска да подновят производството и цената на газа да се повиши отново. Производителите на тор пък коментират, че макар и съществено надолу - от около 300 евро за мегаватчас през есента до около 60 евро сега, цената на природния газ все още е твърде висока, за да са конкурентни на пазара.

Според Borealis, за да бъде производството им ефективно цената на природния газ трябва да бъде около 30 евро за мегаватчас - такава тя беше в продължение на около десетилетие до средата на 2021 година.

Фокусът на анализаторите сега е към Азия. През 2022 година страните от ЕС и Великобритания са увеличили вноса на втечнен газ със 70%, а страните от Азия са намалили със 7%. Голяма част от доставките на газ се пренасочиха към Европа заради липсата на руския тръбен газ, както и заради намаленото търсене в Китай заради свитата икономика. Но сега прогнозите са за завръщането на Китай на газовия пазар, след като премахна политиката си за нулев Covid.

Прогнозата на анализаторите от ICIS показва, че потреблението на втечнен газ в Китай ще се повиши с 10% през тази година.

Друг фактор, който европейската индустрия трябва да вземе предвид, но е труден за прогнозиране, са субсидиите за зелена енергия в САЩ. Те могат да изтеглят инвестиции от Европа и в Брюксел вече готвят отговор. Но в същото време правителствата в общността, които вече похарчиха стотици милиарди евро за смекчаване на ефекта от енергийната криза, не знаят как да действат на фона на липсата на ясна прогноза за развитието на енергийните пазари.

Германия например съобщи, че смята да намали подкрепата за бизнеса и домакинствата, чиято стойност е 200 млрд. евро, през тази година. Но кога и в какви граници е невъзможно да се каже отсега. И всичко може да се промени само за ден, ако температурите паднат значително и това доведе до нов скок на цената на газа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Ша са ошашават в прерията бледоликите от зона 51 с китайски фенери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: danchomentata... Смешен , гори ли факелчето на Портовая ?! Ще се научите ли да си сменяте ремъците и уплътненията на турбините и да им бършете маслото ?! Некадърност рассийска ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Колко време може да се задържи пружината на химикалката свита с два пръста? https://edition.cnn.com/2023/02/02/politics/us-tracking-china-spy-balloon/index.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Нищо не пречи печалбите от ТТФ летото да заминат като малка загуба на Мартингейл при Хенри Хубавеца .Тавана на казиното ще падне като требва да има реални доставки. https://globallnghub.com/natural-gas-prices-down-by-over-40-across-key-gas-markets.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още