IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай залага на въглищата, за да осигури своята енергийна сигурност

Пекин смекчава забраната си за внос на въглища от Австралия като част от мерките за енергийния сектор

10:49 | 09.01.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

За да осигури енергийната сигурност след отпадането на редица ограничения около коронавируса, Китай увеличава добива на въглища, който и без това беше на рекордни нива през последните месеци, пише Ройтерс. Друга мярка е смекчаване на забраната за внос на въглища от Австралия. 

Пекин неофициално забрани вноса на австралийски въглища през 2020 година след политически сблъсъци между двете страни. По данни на Ройтерс сега четири компании - China Datang, China Huaneng, China Energy Investment Corporation и China Baowu Steel, ще могат да купуват отново австралийски въглища за собствени нужди. 

Ройтерс отбелязва, че нито китайските власти, нито засегнатите компании коментират информацията, но има данни, че са искани оферти за доставки през февруари.

Преди забраната австрийските компании бяха вторият по големина доставчик на въглища в Китай, осигурявайки около 30% от вноса, или повече от 70 млн. тона годишно. Австралийските въглища са с по-високо качество от тези на другите доставчици - Индонезия, Монголия и Русия, и вероятно бързо ще върнат дела си на китайския пазар, прогнозират анализаторите. 

Китай е най-големият потребител на въглища в световен мащаб, а в същото време в страната се добиват и най-големите количества въглища. По данни на местните власти през 2022 година в страната са добити рекордните 4,45 млрд. тона въглища. Прогнозите на Wood Mackenzie сочат, че през 2023 година потреблението на въглища ще се повиши с 2% спрямо нивата от миналата година на фона на отпускането на ограниченията за коронавируса. 

През есента на 2021 година Китай изпадна в сериозна криза, след като наводнения затвориха голяма част от мините в страната. Оттогава страната внимава да избегне този риск, още повече, че въглищата имат голям дял в производството на електроенергия - 60%. 

Според източницитe на Ройтерс отношенията между Пекин и Канбера са започнали да се затоплят след срещата на Г-20 в Индонезия. На нея лидерите на двете страни са разговаряли за първи път от шест години, за което допринася и смяната на властта в Австралия след изборите през май. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още