IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай спира вноса на ключови суровини от Австралия?

Пекин иска да накаже Австралия заради ограниченията пред 5G мрежата на Huawei, наложени през 2018 г.

16:51 | 03.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай ще прекрати вноса на няколко категории стоки от Австралия, сред които ключови суровини като въглища и медна руда, както и дървесина, вина, захар и ечемик. Това съобщава Japan Times, позовавайки се на свои източници.

От седмици има спекулации, че Пекин ще спре вноса на редица продукти от Австралия като наказание заради блокирането на 5G мрежата на Huawei през 2018 година. Тогава властите в страната обясниха този акт със защита на националната сигурност.

Отношенията между двете страни се влошиха сериозно през април, когато премиерът на Австралия Скот Морисън поиска независимо разследване за причините за разпространението на коронавируса.

Според Japan Times търговците в Китай са получили устна заповед от властите в страната да прекратят внос на стоки от Австралия от 6 ноември. Засега в списъка със забраните не е включена желязната руда, която е с най-голям дял във вноса.

Китай ще накаже Австралия и ще опита да даде урок на останалите държави, коментират анализатори. "Искат да покажат цената на политическите несъгласия", коментира Ричърд МакГрегор от базирания в Сидни мозъчен тръст Lowy Institute.

Пекин вече наложи редица ограничения на вноса на стоки от Австралия - забрана за внос на месо, забавени поръчки за раци, мита в размер на 80% за ечемика и забраната за внос на дървен материал от Куинсленд заради замърсяване с пестициди.

Въглищните централи и стоманодобивните предприятия също заговориха за ограничаването на покупките на въглища от Австралия.

На този етап митническите власти в страната отказват коментар на запитванията за спиране на вноса от 6 ноември, допълва още Japan Times.

Китай е водещ търговски партньор на Австралия. Само вносът на селскостопански стоки се изчислява на около 11,3 млрд. долара годишно в периода 2018-2019 година. Страната в момента се бори с първата си рецесия за последните 30 години и ограниченията на Пекин идват в тежък момент за правителството на Морисън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още