IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай увеличава покупките на стоки от САЩ, но остава далеч от договорената цел

Вносът на американска соя се увеличава с над 600% през септември

08:35 | 02.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китай ускорява покупките на американски стоки през септември, докато икономиката на азиатската страна продължава да увеличава темпа на възстановяване от коронакризата, въпреки че обемът на закупените продукти остава далеч от договорената цел за годината, съобщава Bloomberg. 

Месечното количество закупени от Китай американски стоки по линия на търговското споразумение с Вашингтон от първа фаза достига рекордни стойности от 9,9 млрд. долара през септември. Вносът на петрол, соя и автомобили от САЩ за Китай нараства.

Въпреки ръста обемът на покупките остава едва на 38,5% от изпълнението на годишната цел от над 170 млрд. долара, според изчисления на Bloomberg, които се базират на китайските митнически данни.

Съгласно споразумението, подписано през януари, Китай обеща да закупи допълнителни американски стоки и услуги на стойност 200 млрд. долара до края на 2021 г. Пандемията на коронавируса попречи на някои от тези планове, тъй като търсенето се срина през първото тримесечие, но възстановяването на Китай след това набира скорост, като ръстът при вноса постепенно се ускорява.

китай китай

Покупките на американски енергийни стоки от Китай скачат с около 75% през септември спрямо предходния месец. Увеличението вероятно отразява нарастващото търсене на по-евтиния американски петрол, както и подготовката на Китай за зимния сезон.

Стойността на селскостопанските стоки, закупени от САЩ, отчита ръст от около 60%, като вносът на соя се увеличава с над 600%. Покупките на памук също отчитат скок вероятно поради стремежа на Китай да запълни държавните резерви, след като текстилната индустрия в страната показа признаци на възстановяване.

Митническите данни показват, че Китай е купил 35,35% от договорените количества американски селскостопански стоки за 2020 г. Това противоречи на изявлението на правителството на САЩ от миналата седмица, в което се посочва, че Китай е закупил стоки за 23 млрд. долара, изпълнявайки 71% от целта. Тук са включени стоки, които са били изпратени, но все още не са достигнали Китай или тепърва предстои да бъдат изнесени от САЩ.

Китайските покупки на превозни средства от САЩ също се увеличават в рамките на миналия месец, отразявайки нарастване на потребителското доверие. Покупките на интегрални схеми остават стабилни през месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още