IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потреблението на газ в Китай вероятно намалява за първи път от десетилетия

През тази година търсенето на суровината ще се повиши, но едва ли ще стигне нивата от 2021 г.

10:10 | 05.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 2022 година потреблението на природен газ в Китай вероятно намалява за първи път за последните две десетилетия, сочат предварителните данни на държавните власти, цитирани от Ройтерс. През 2021 година страната беше основен пазар на втечнен газ, но през 2022 година отстъпи тази позиция на Япония.

Причината за намаленото потребление са по-ниските заявки от индустрията, която страдаше от строгия контрол на държавата заради пандемията от коронавируса.

Пекин обаче започна да отменя ограниченията и очакванията са през 2023 година са, че търсенето на втечнен газ ще се поднови. Вероятно Китай ще повиши покупките с между 9% и 14%, тоест до между 70 млн. и 72 млн. тона, сочат изчисленията на анализаторите от компаниите Rystad Energy, Wood Mackenzie и ICIS.

Вероятно обаче вносът няма да се възстанови до рекордните нива през 2021 година заради високите цени. Прогнозата на Rystad Energy сочи, че високата цена на втечнения газ ще продължава да притиска търсенето от страна на индустрията и енергийния сектор.

Цената на природния газ скочи рязко след военната инвазия на Русия в Украйна в края на февруари 2022 година. Заради намалените доставки на тръбен газ от Русия Европа се намеси сериозно на пазара на втечнен газ, което пък изпрати цените в Азия до рекордни нива, припомня Ройтерс.

В резултат Япония и Южна Корея планират да увеличат дела на ядрената енергетика и очакванията са, че търсенето на газ в тези две страни ще започне да намалява още през 2023 година. Япония планира да рестартира няколко реактора, които бяха затворени след инцидента във Фукушима през 2011 година.

Пазарните анализатори очакват увеличаване на доставките на втечнен газ през 2023 година след стартиране на проекти в Конго и Западна Африка, както i при рестартиране на терминала Freeport в САЩ и на терминал в Малайзия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още