IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа получава рекордни количества втечнен газ през ноември

На този етап континентът успява да замести успешно руския тръбен газ

17:10 | 12.12.22 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските терминали за втечнен газ са рекордно натоварени за това време на годината, сочи справка на Bloomberg. Континентът е изправен пред първата студена вълна за тази зима, но благодарение на ръста на доставките на газ и стабилното производство на електроенергия от ядрените централи на Франция, цената на газа дори тръгна леко надолу.

По данни на Rystad Energy през ноември страните от ЕС и Великобритания са получили рекордните 11,4 млн. тона втечнен газ. Повече от половината от това количество е минало през терминалите на Франция, Великобритания и Испания. Очакванията са до средата на следващата седмица да заработи и първият терминал за втечнен газ на Германия.

Затова и пазарите остават спокойни, въпреки че температурите паднаха значително в северните части на континента. Британската столица Лондон пък е блокирана от снеговалеж, пише Bloomberg.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

Данните на агенцията показват още, че втечненият газ в момента успешно замества тръбния газ от Русия. Анализ на Международната агенция за енергетика (МАЕ) показва, че Европа действително е успяла да намали съществено зависимостта си от руския тръбен газ, но и че далеч още не е излязла от "опасната зона".

"Много от обстоятелствата, които позволиха на страните от ЕС да напълнят газохранилищата си преди начелото на зимния сезон, може би няма да се повторят през 2023 година", предупреди изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол в изявление, публикувано на сайта на агенцията. Той визира намаленото търсене в Китай заради строгите ограничения заради пандемията от коронавируса, както и наличието на доставки от руски газ, макар и много намалени.

От септември насам "Газпром" доставя на държавите от Западна и Централна Европа газ единствено през територията на Украйна - в обем от около 42 млн. куб. метра на денонощие, а за Южна и Югоизточна Европа доставките минават през "Турски поток".

В обедната търговия на нидерланската борса TTF газовите контракти с доставка през януари достигат цена от 136 евро за мегаватчас. Това е понижение от малко над 2% спрямо последната сесия за миналата седмица. Търговците обаче внимателно ще наблюдават как се движи газът в газохранилищата. Европа започна с пълни до почти 96% от капацитета им газохранилища и по данни на Gas Infrastructure Europe към 11 декември нивото им падна до 88%. Това все още е повече за това време на годината спрямо минали години.

Газохранилището в България е пълно до 86% от капацитета си, а в най-голямата европейска икономика, която е и най-големият потребител на газ в общността - Германия, резервите са на ниво около 94% от капацитета на газохранилищата. Прогнозата на Bloomberg е, че на този етап Берлин вероятно няма да въведе мерки за ограничаване на потреблението на газа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 12.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 той поне чат пат пише нещо впрно, ами ти ? при теб висчко е 100% лъжа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: На теб някой ден дали ще ти трепне ръката да напишеш нещо вярно? Ей така - за проба, да видиш какво ще ти стане. Може пък да не умрреш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 9
БОНВИВАН1
преди 1 година
Пилците се броят на пролет:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Според форумните антиваксъре-газовици , такова чудо като втечнен газ нема как да е на сметка ... А то , хем по на сметка от степните изпарения на незаобиколимият и надежден газодоставчик , хем и го има в изобилие ... Друзя , нови опорки , след като си гръмнахте тръбите , или ще претопляме стари ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още