IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дотук Европа минава "на късмет" през енергийната криза

Ирония на съдбата е, че ненормално топлата зима, причинена от климатичните промени, ни спасява, смята шефът на Iberdrola

11:29 | 18.01.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европа има късмет с мекото време, което намали потреблението на природен газ, но енергийната криза все още не е зад гърба ни, предупреди изпълнителният директор на испанската енергийна кампения Iberdrola Игнасио Галан пред Bloomberg. Той е категоричен, че докато пазарите са подвластни на геополитически събития, те ще останат проблемни и не можем да смятаме, че кризата си е отишла.

По-високите от обичайното температури свалиха съществено цената на енергоресурсите, а съответно и инфлацията. Може да се окаже, че страните от Европейския съюз (ЕС) ще успеят да избегнат, макар и на косъм, рецесията, която предвиждат повечето анализатори за 2023 година. Сега температурите в части от Западна Европа се връщат към нормалното за този сезон, но дори и оставащите месеци до края на зимата да бъдат по-студени от обичайното, Европа има достатъчно газ, за да покрие нуждите си дори ако Русия спре и без това ограничените доставки 

Доказателство за липсата на притеснения е случващото се на нидерландската TTF. В последните дни цената на природния газ се върти около нивото от 60 евро за мегаватчас, което е най-ниското ниво от декември 2021 година насам. По-евтиният газ доведе и до спад на цената на електроенергията на най-големия европейски пазар - Германия, която се понижи до средно 150 евро за мегаватчас спрямо 1000 евро преди шест месеца. 

Ирония на съдбата е, че ненормално топлото време, което е резултат от климатичните промени, спасява Европа от енергийната криза, смята Игнасио Галан. Енергийната сигурност обаче е прекалено важна, за да я оставим на късмета и топлото време, допълва още той. За него изходът е изграждане на повече зелени мощности, като самата Iberdrola е един от пионерите сред енергийните компании в тази област. Плановете на компанията са да инвестира 17 млрд. евро във възобновяеми енергийни източници до 2025 година.

Компанията има намерение да увеличи капацитета на ВЕИ-мощностите си до 52 гигавата до 2025 година, както и и да инвестира 27 млрд. евро в развитие на енергийните мрежи през следващите три години.

Ако необичайно мекото време се задържи още известно време, газохранилищата в Европа ще останат по-пълни от очакваното. На този фон газовата индустрия е категорична, че общността ще успее да се справи със задачата да нагнети достатъчно резерви за следващата зима, дори и без руския природен газ. Това ще бъде от съществено значение - през 2024 година се очаква да влязат в експлоатация още терминали за втечнен газ и количествата на пазара да се увеличат.

Но като цяло прогнозите са, че без руския газ до 2026 година ще има недостиг на природен газ, което ще поддържа висока цената му.

Ако все пак зимата се завърне в Европа с температури по-ниски от обичайното, това ще доведе до допълнителен натиск върху цената на газа, прогнозират още анализатори пред Bloomberg. За тях обаче това ще бъде само временен пик и нищо не подсказва проблемите, пред които се изправиха държавите от региона през 2022 година. Очакванията са, че още в първите пролетни месеци ЕС ще започне да се готви за следващия зимен сезон. 

В Брюксел също подканват за такива дейности и насърчават страните да направят заявки в европейската платформа за общи покупки на природен газ до пролетта, а надеждите са първата подобна сделка да бъде реализирана през лятото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Сибирския студ преди време се разходи до иберииския полуостров. https://***.gismeteo.ru/maps/eur/temp/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Някои хора биха казали,че е ръката на провидението.Или другояче казано, Господ се намеси ,за да провали плановете на злото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още