IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК иска да види първите общи покупки на газ до лятото

В Брюксел насърчават желаещите да участват в енергийната платформа да направят своите заявки до пролетта

17:45 | 16.01.23 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Страните от ЕС вече започват да се подготвят за следващия зимен сезон и необходимостта отново да нагнетят достатъчно природен газ в газохранилищата си преди началото на отоплителния сезон. Мекото време през декември 2022 година и първите дни на януари 2023 година карат общността да гледа малко по-оптимистично към енергийната криза, но опасенията за следващия отоплителен сезон са факт.

Зам.-председателят на ЕК и комисар по въпросите на междуинституционалните въпроси Марош Шефчович призова до пролетта всички, които искат да участват в това начинание, да обединят своите заявки и очаква първите общи покупки на газ през лятото на 2023 г.

Шефчович водеше заседание на Управителния съвет на Европейската енергийна платформа, през която ще се осъществяват тези покупки, пишат от пресцентъра на ЕК. По време на срещата той призова първо да бъдат идентифицирани големите играчи на национално ниво - газови компании и потребители, които искат да участват в платформата. Те ще бъдат обединени в консорциуми, които да преговарят с доставчиците, осигурявайки си по-добри цени.

Целта е спокойствие при нагнетяването на газовите хранилища за следващия отоплителен сезон. През миналата година се оказа, че много европейски компании са наддавали една срещу друга и заедно с тежката геополитическа обстановка, това повиши цената на суровината в края на лятото.

Очакванията са, че на 25 януари ще се проведе още едно заседание на Борда на платформата, на което са поканени представители на европейската индустрия, които потребяват големи количества природен газ - например производителите на торове. Шефчович очаква от тях да коментират желаят ли да участват в платформата за общи покупки на природен газ като отделни играчи.

Общите покупки на газ бяха част от целите на Енергийния съюз, записани още преди години, но така и невидели бял свят. Тогава идеята отново се движеше от Марош Шефчович, който отговаряше за енергийни въпроси.

Този проект беше възроден още преди началото на войната в Украйна и ограничаването на доставките на газ от страна на "Газпром". През есента на 2021 г. енергийният комисар Кадри Симсон коментира в Европейския парламент енергийните цели на Брюксел, сред които и цели за съхранение на газа и общи покупки. Тогава общността започна да осъзнава действията на Русия относно газовия пазар и цените на суровината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 16.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Орташкото и кучетата него ядат, казваше навремето дядо ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
До: valentino29: Там е проблемът ! Няма търсене и тепърва ще пада :)))) Хората минават на електричество. Аз отдавна съм на слънце и топло и ток и колата и един лев от парите ми не е отишъл за руски ракети събарящи панелки и родилни домове. ПОНЯЛ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: 0pk никога не си бил известен с остроумни коментари.... даже последно време става доста слабоумниии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
Като ще цакат с ел.енергия - всеки сам да се оправя на борсата, с панелки, ако ще динамо да върти, но като става дума за газ - вече няма всеки сам да се оправя щот по-евтино е да я закупуваме колективно. Ами и тока колективно да го купува ЕС и да го разпределя на гражданите, а? Айде решете накрая кой метод е по-добрър. Безпринципна работа. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
Василена
преди 1 година
Има достатъчно време, за да се направят нови разчети и се осигурят нормални доставки за следващата зима на природен газ. Потребители сме и за миг не сме се замисляли да избираме друг източник за отопление. Надяваме се за този сезон да имаме и компенсации. Дружеството,което ни снабдява със синьото гориво,нееднократно поставя въпроса пред институциите. Даже на големите консуматори чух, че са им направили големи отстъпки. Дано и за бита се направят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
valentino29
преди 1 година
По-голямото търсене не вдига ли цената!? : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
пасъм
преди 1 година
А няма нужда, нашата леличка подписа с турците за много години и всичко е точно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още